Ruské torpédo s jaderným pohonem, které je schopné překonat celé oceány, se připravuje na klíčové testy

 Vojenství 
17. dubna 2021 17:37 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Torpédo Poseidon nese jadernou hlavici a doplave prakticky kamkoliv Depositphotos
Ruské torpédo s jaderným pohonem se letos připravuje na nové klíčové testy s plánovaným nasazením na pozdější desetiletí. První svého druhu je toto torpédo navrženo k cestování napříč světovými oceány, aby následně udeřilo proti pobřežnímu cíli nebo městu jiné země.

Ruská státní televize náhodou prozradila existenci torpéda Poseidon 2M39, původně s názvem Status-6, v roce 2015. Dokumenty ruského ministerstva obrany popisují tuto strašnou zbraň takto: " Je určena k likvidaci důležitých ekonomických zařízení nepřítele v blízkosti pobřeží a ke způsobení nepřijatelných škod vytvořením zón rozsáhlé radioaktivní kontaminace, nevhodných pro vojenské, ekonomické, obchodní nebo jiné činnosti po dlouhou dobu.“

Torpédo velké jako ponorka bez posádky

Původní uniklé materiály popsaly Poseidon s jaderným pohonem jako obří torpédo, nebo jako velkou ponorku bez posádky, které je 2 metry široké a 20 metrů dlouhé a cestuje rychlostí až 130 kilometrů v hodině. Jaderná energie také poskytuje torpédům dostatek dosahu a odborníci se domnívají, že Poseidon může sám cestovat přes Tichý a Atlantický oceán. Vysoká rychlost torpéda znemožňuje jeho zachycení.

První zprávy také naznačovaly, že Poseidon nese 100megatonovou termonukleární hlavici, která by způsobila dvakrát větší výbuch než jaderné zbraně, které kdy vybuchly. Při výbuchu poblíž nepřátelského pobřeží by taková velká hlavice zaplavila pobřežní město nebo nepřátelský přístav radioaktivní vlnou tsunami, kontaminovala oblast a učinila ji neobyvatelnou pro nadcházející desetiletí.

Nedávné odhady však užitečné zatížení Poseidonu snížily na 2 megatony. Takový výbuch sice nemusí spustit radioaktivní tsunami, ale je stále dost silný na to, aby vážně poškodil pobřežní cíl. Dvě megatony jsou ekvivalentní 2 000 kilotonám, zatímco atomová bomba svržená na Hirošimu měla "pouhých" 15 kilotonů. (Kiloton je ekvivalent 1 000 tun TNT.)

Torpédo budou Rusové letos testovat

Není divu, že západní země toto ruské torpédo znepokojuje a podle ruských státních médií Poseidon podstoupí další testování během letošního roku.

Rusko údajně staví 30 torpéd Poseidon a bude je nasazovat na čtyři speciálně vybavené ponorky. Dvě ponorky budou údajně sloužit u severní flotily směřující k Atlantiku, zatímco další dvě budou u tichomořské flotily. Každá ponorka třídy Belgorod ponese šest torpéd Poseidon. Rusko by také mohlo torpéda nasadit do speciálních kapslí, kde by byla aktivována na dálku.

Rusko už má jednu ponorku třídy Belgorod od roku 2019 a v letošním roce se chystá spustit do vody další. V únoru detekoval komerční zobrazovací satelit ponorku v přístavu Severodinsk s otevřenými odpalovacími trubicemi Poseidon na přídi.

Ačkoliv kritici zpočátku torpédo Poseidon podceňovali jako mýtus, nyní je jasné, že Rusko to s uvedením této apokalyptické zbraně do svého arsenálu myslí smrtelně vážně. Vybuduje však země nakonec 30 torpéd a čtyři ponorky potřebné k jejich přepravě? To je důležitá otázka. Dále čtěte: V Severním ledovém oceánu se vynořily tři ruské raketové ponorky nesoucí až dvě stovky jaderných zbraní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47