Obrovská měsíční raketa prošla technologickým testem na jedničku

 Technologie 
20. března 2021 18:41 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Raketa SLS je největším kosmickým raketovým systémem NASA
NASA otestovala svoji novou megaraketu, která má dopravit astronauty na Měsíc. Raketa, respektive její jádro s motory, na jedničku prošla dosud svým nejnáročnějším testem.

V rámci takzvaného testu "horkého ohně“ se čtyři motory RS-25 rozburácely k životu a vyprodukovaly tah asi 907 tun. Ve svém výkonu pokračovaly déle než osm minut, což je doba potřebná k vynesení kosmické lodi na oběžnou dráhu.

Test bez jediné chyby

Ze zkušebního stanoviště vytryskl mrak výfukových plynů a když konečně motory vyčerpaly veškeré palivo, kontrolní inženýři tleskali radostí. "Nyní je třeba analyzovat spoustu dat,“ uvedl manažer testovacího programu Bill Wrobel. "Ale myslím si, že potlesk vypovídá hodně o tom, jak se tým cítí. Prošel testem a teď to vypadá opravdu dobře.“

Na první pohled byl jedinou viditelnou abnormalitou oheň nad motory. Pravděpodobně pocházel podle Wrobela ze spalování korkové izolace.

Pokud data po analýze neodhalí žádné skryté problémy, úspěch tohoto testu uvolní cestu pro NASA k integraci testovaného jádra s motory do nové měsíční rakety Space Launch System (SLS).

Základy mise Artemis

Tento systém je základním kamenem programu Artemis, jehož cílem je dostat boty astronautů na měsíční povrch poprvé od roku 1972 a položit základy vesmírné stanici, která by obíhala kolem Měsíce. Ale nejprve musí SLS letět na Měsíc a zpět bez posádky. Když půjde i nadále vše bez problémů, mohla by NASA tuto misi s názvem Artemis 1 zahájit do konce tohoto roku.

Testované jádro rakety je největší částí SLS a její strukturální páteří. Je to podle NASA také největší a nejsilnější raketový systém na světě. Tento závěrečný test naznačuje, že motory mohou bezproblémově fungovat z odpalovací rampy na oběžnou dráhu Země. Pokud data z testu povedou ke stejnému závěru, NASA zašle jádro do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, kde už na ně čeká zbytek SLS.

Finální raketa je nebo tedy bude 111 metrů vysoká, s připevněnými dvojitými raketovými posilovači a připevněnou kosmickou lodí NASA Orion. Na Měsíc by se celý systém mohl dostat již v říjnu. Pokud se tato mise uskuteční podle plánu a proběhne hladce, NASA by pak byla na dobré cestě k uskutečnění svého cíle přepravit astronauty na Měsíc někdy v polovině tohoto desetiletí, nejhůře na jeho konci. A co víc, NASA uvedla, že systém SLS je technologicky na takové úrovni, že by dokonce mohl vynést astronauty až na Mars. Dále čtěte: Inženýrský zázrak. Šesté zrcadlo pro Velký Magellanův dalekohled.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod