Americké letectvo bude mít bomby, které ve vzduchu dokáží změnit své útočné plány a aktivně se rozhodovat o tom, které cíle zničit

 Vojenství 
17. července 2020 11:15 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Poloautonomní bomby získají schopnost se ve vzduchu rozhodovat U.S Air Force by Staff Sgt. Erin Mills
Americké letectvo se připravuje otestovat svou novou koncepci rojové munice Golden Horde, která by letadlům umožnila vypálit více bomb najednou proti cílům na zemi. Jakmile by byly tyto bomby ve vzduchu, mohly by změnit své útočné plány podle aktuálních informací a aktivně se rozhodovat o tom, které cíle zničit.

Golden Horde představuje postupnou změnu v technologii zbraní a mění dosavadní "chytré“ zbraně na ty, které aktivně a samy "myslí“.

Podzim ukáže, jak to funguje

Letectvo letos na podzim plánuje otestovat svůj koncept Golden Horde pomocí stíhaček  F-16 Fighting Falcon. Golden Horde zahrnuje přeměnu současných bomb CSDB-1 a CMALD. Po úpravách budou bomby schopny přijímat poloautonomní rozhodnutí.

Zde je návod, jak by to fungovalo. Dvojice stíhaček F-16 by mohla zacílit na řadu konkrétních úkrytů letadel na nepřátelské letecké základně. První stíhačka zamíří na čtyři úkryty se čtyřmi bombami CSDB-1, které zničí dva cíle. Druhá stíhačka, která letí přímo za první, uvolní také svoje bomby CSDB-1. A ty přijímají data, například o tom, že jsou zničeny dva cíle. Druhá letka bomb tak sama na základě vyhodnocení aktuálních informací sama rozhodne o tom, že dvě bomby vyčlení na zničení zbývajících dvou cílů nepřítele.

Jde hlavně o efektivitu

Výsledkem je efektivnější použití munice, umožňující bomby zaměřit proti konkrétním cílům. To znamená, že je méně pravděpodobné, že by piloti museli v případě neúspěchu provést druhý nálet, což je vždy nebezpečné. Namísto toho mohou piloti jen vystřelit své zbraně a odletět do bezpečí.

Bomby Golden Horde nebudou plně autonomní, to znamená, že samy nebudou hledat nové cíle. Místo toho poloautonomní režim umožní bombám soustředit se na cíl B, pokud cíl A byl například již zničen, nebo si vybrat jiné cíle, které bomby ještě nezasáhly.

Schopnost bomb Golden Horde je skutečně nová. V minulosti byly zbraně nazývány "inteligentními“ díky tomu, že používaly palubní mapy, lasery nebo GPS data k nalezení svých cílů. Projekt Golden Horde je však o krok dále tím, že bomby skutečně přijímají rozhodnutí.

Bomby by neměly být ani více nebezpečné než ty současné. Letectvo zdůrazňuje, že Golden Horde nepoužívají umělou inteligenci ani strojové učení k tomu, aby nezávisle určovaly, které cíle mají zasáhnout. Jejich systém vybere pouze ze souboru předem daných cílů a nemůže porušit definovaná pravidla.

Po testech na stíhačkách F-16 mají podle dostupných informací následovat také testy na bombardérech B-52. Raketa Joint Stand to Miss Surface (JASSM), velká řízená střela, by mohla být v budoucnu další zbraní zahrnutou do tohoto projektu. JASSM je navržena tak, aby letěla stovky kilometrů skrz chráněný vzdušný prostor a zaútočila na kritické cíle. Dále čtěte: Hornety amerického námořnictva nyní mohou vypálit bombu nové generace Stormbreaker.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod