Kukuřičné baterie by mohly mít čtyřnásobnou kapacitu. Pracují na tom vědci v Jižní Koreji

 Technologie 
28. února 2020 17:41 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kukuřice může významně zvýšit dojezd elektromobilů Pinterest
Mohla by jednoduchá výměna materiálu zajistit, aby elektrické autobaterie měly čtyřikrát více energie? Vědci v Jižní Koreji si to myslí. Použitím křemíku a kukuřičného škrobu zlepšili významně výdrž lithium-iontových baterií.

Vědci experimentovali s mikroemulgačním křemíkovým, uhlíkovým a kukuřičným škrobem v souvislosti s novým mikrostrukturovaným kompozitním materiálem pro baterie. Smíchali křemíkové nanočástice, kukuřičný škrob a propylenový plyn.

Používání kukuřičného škrobu z biologického odpadu je již velmi oblíbené u produktů, jako jsou biologicky rozložitelné příbory z kukuřičného plastu a různé obaly.  Stejné kvality, díky nimž je kukuřičný škrob atraktivní v těchto aplikacích, se hodí i pro křemíkové anody autobaterií.

Pro pevnou fixaci uhlíku a křemíku byl použit jednoduchý tepelný proces používaný ke smažení potravin, který zabraňuje expanzi materiálů křemíkových anod během cyklů nabíjení a vybíjení. Škrob a teplo pak společně vytvářejí nový druh anody, která je teplotně i strukturálně stabilní.

Univerzální kukuřice

Uvnitř materiál používá nejsilnější atributy všech tří jeho složek. Křemíkové nanočástice vložené do mikronových amorfních uhlíkových koulí odvozených z kukuřičného škrobu a na nich tenká grafitovo uhlíková vrstva. Jinými slovy si to představte jako křemíkové arašídy potažené čokoládou z kukuřičného škrobu a skořápkou z karbonových cukrovinek. Díky duální uhlíkové matrici, která tlumí křemík, je materiál vodivý a stabilní.

Vědci tvrdí, že jednoduchý přístup a dostupné materiály znamenají, že jejich nová anoda je připravena pro komerční výrobu. Výsledky jsou totiž ohromující. Křemíkovo-uhlíková anoda vykázala čtyřikrát větší kapacitu než stávající grafitové anody a vedla si dobře i přes 500 nabíjecích cyklů.

Jedinou neznámou je snad jen to, co přesně vědci myslí kukuřičným biologickým odpadem, ze kterého vyrobili škrob pro baterie. Není totiž žádným tajemstvím, že průmyslově vyráběný kukuřičný škrob je obrovským celosvětovým odvětvím, protože kukuřičný škrob má mnoho forem použití ve své práškové podobě.

Kukuřičný škrob z biologického odpadu by tak měl být pravděpodobně zemědělským vedlejším produktem, který by se jinak zahodil, takže jeho přeměna zpět na baterie by byla velkým přínosem rovněž pro životní prostředí. Dále čtěte: Vědci vyvinuli jednoduchý solární odsolovač vody.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky