Malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo. Nová měsíční raketa je mílovým technologickým skokem

 Technologie 
22. března 2022 16:25 / Mirka Malá
  18
📷
2 fotografie v galerii
Raketa SLS se v květnu vydá na svoji první misi NASA
Je to nejpůsobivější vesmírná raketa, jaká kdy byla postavena. Řeč je o SLS, která má vrátit člověka na Měsíc.

Oficiální název rakety Mega Moon, jak se jí přezdívá, je Space Launch System (SLS) a je součástí měsíčního programu Artemis americké agentury NASA. A proč je vlastně tahle raketa tak přelomová?

Je to super vesmírná loď

Program Apollo v 60. a 70. letech minulého století byl tehdejším vrcholem vesmírného věku. Zejména pak raketa Saturn V, která během těchto misí Apollo vynesla lidi na Měsíc. A právě Saturn V je něco, s čím by měly být srovnávány všechny ostatní nosné rakety, jak píše Live Science

Pro první misi v programu Artemis bude SLS fungovat v konfiguraci známé jako blok 1, kdy bude raketa Mega Moon doplněna posádkovou kapslí. V této konfiguraci bude mít na výšku 98 metrů. To znamená, že bude ve skutečnosti o něco kratší než Saturn V, ale zase dodá letu o 15 % více tahu. SLS bude schopna dopravit na Měsíc více než 30 tun carga. I když je to o něco méně, než nesl Saturn V, menší část nosné kapacity rakety Mega Moon bude použita na různé stupně rakety a palivo, což z ní udělá celkově lepšího přepravce nákladu. Budoucí verze SLS budou navíc ještě výkonnější. Konfigurace bloku 2, která bude mít přídavný horní stupeň pro větší tah a větší plochu pro užitečné zatížení, bude vysoká dokonce 111 metrů a bude schopna vynést více než 50 tun nákladu na měsíční povrch. Raketa bude schopna dopravit posádky a materiál i na Mars a měla by umožnit průzkum téměř jakéhokoliv prostoru ve sluneční soustavě. 

Má velmi silné motory

Tahounem všeho jsou raketové motory RS-25, z nichž čtyři jsou umístěny ve spodní části základního stupně rakety. RS-25 byly původně použity ke startu raketoplánů a NASA jich má v současnosti po ruce 16 kusů. Tyto motory byly přepracovány novými počítačovými ovladači a upgrady, aby bylo zajištěno, že zvládnou vyšší požadavky na výkon při startu. Motory RS-25 pohání 3,3 milionu litrů podchlazeného kapalného vodíku a kapalného kyslíku. RS-25 budou doplněny dvěma raketovými posilovači na tuhé palivo připevněnými na boku. Každý z nich je vysoký 54 metrů. Tyto boostery jsou největší a nejvýkonnější pevné posilovače, jaké byly kdy vyrobeny. 

Na Měsíc a ještě dál

Mega Moon má hned několik cílů. Ten první je znovu dopravit astronauty na Měsíc. To se stane po bezposádkové misi Artemis I, která je naplánována na květen. Kapsle Orion pojme čtyři astronauty v rámci mise Artemis II někdy v roce 2025.

Raketa Mega Moon také připraví půdu pro další průzkum Marsu. Protože je extrémně výkonná a dokáže unést velké množství nákladu, umožňuje vědcům snít o ještě ambicióznějších projektech, jako je sběr vzorků z gejzírů Saturnova měsíce Enceladus. 

Zdroj: Live Science, Space.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod