Super nápady na dárky pro videonadšence

 Technologie 
14. prosince 2020 10:04 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jednoduchý gimbal pro mobilní telefon nemusí být ani drahý Pixabay
Máte ve své blízkosti někoho, kdo propadl natáčení videí a hledáte vhodný dárek? Máme zajímavé tipy a doporučení.

Možností, jak natáčet video, je celá řada. Slouží k tomu mobilní telefony, zrcadlovky i bezzrcadlovky i specializované kamery. Některé vybavení ale může posunout natáčení na vyšší úroveň.

Gimbal udělá velkou službu

Zařízení pro účinnou stabilizaci obrazu i pro možnosti dodat natáčení nový rozměr se jmenuje gimbal. Vyrábí ho pochopitelně řada firem a liší se podle toho, zda slouží k uchycení mobilu nebo nějakého většího přístroje. A i zde se pochopitelně jednotlivé výrobky liší podle toho, jak těžké a rozměrné zařízení zvládnou. Vždycky se před nákupem poraďte s odborníky, zda je daný produkt vhodný pro určitý typ fotoaparátu. Gimbal umožní vedle stabilizace i měnit úhel záběru podle vašich pokynů, které můžete dokonce předat i pomocí mobilní aplikace na dálku. Cenově se dostanete i pod deset tisíc korun. U gimbalu pro mobilní telefony ještě podstatně níž.

Rozšíření pro gimbal

Ke gimbalu je možné dokoupit další prvky, například ostřící nebo zoomovací servomotory. Tyto se vyrábějí vždy pro určitý typ gimbalu. Do přípojného místa přišroubujete příslušný nástavec se servomotorem, připojíte kabel a pomocí ovládacích prvků na gimbalu nebo v mobilní aplikaci meníte ohnisko či provádíte manuální ostření. Vyřešíte tak největší problém při používání klasického fotoaparátu pro natáčení videa, kdy nemůžete jednoduše pomocí tlačítek měnit ohnisko. Z klasických fotoaparátů tak uděláte dobře vybavenou videokameru. Jednotlivé servomotory pro běžné gimbaly vyjdou kolem necelých tří tisíc korun.

Mikrofony a externí zvuková zařízení

Zapomenout nelze ani na externí mikrofony a samostatná zvuková zařízení. Mikrofon, který připojíte k fotoaparátu, má obvykle lepší parametry než mikrofon interní. Samostatná nahrávací zařízení pak umožní snímat zvuk z místa, které je optimální, zatímco kamera zůstává na místě vhodném pro obraz. Mikrofony mohou být nejrůznějších typů. Od směrových mono mikrofonů po prostorové stereomikrofony. Některé umí i měnit své snímací charakteristiky. Cenový rozptyl je značný. Od jednotek tisíc až po desetitisíce korun. Více jsme o tématu psali zde.

Osvětlení

Pokud nemá váš blízký videonadšenec pro svou práci správná světla, je možná na čase nějaká pořídit. Existuje opět velmi široká nabídka. Myslete hlavně na to, jaké záběry obvykle dotyčný pořizuje. Světla se prodávají od malých přídavných panelů, které upevníte přímo na fotoaparát, až po větší či velké reflektory se samostatnými stativy. Dnes se obvykle používá technologie LED. Některé modely jsou napájené z akumulátorů. Výkonnější sestavy potřebují zdroj napájení. Často jde měnit i teplotu generovaného světla, což umožňuje ještě kreativněji nasvítit scénu. Cenově se začíná od tisícovky a končí se u desítek tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod