Domácí pomocníci mohou být nebezpeční. Robotický vysavač lze hacknout a udělat z něj odposlech

 Technologie 
24. listopadu 2020 07:58 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Robotické vysavače lze snadno napadnout Pixabay
Zdá se, že stále sofistikovanější domácí technologie jsou rovněž potenciálně nebezpečné. A to by si zrovna nikdo o robotickém vysavači nemyslel. A přesto ho lze hacknout a přeměnit ho na kvalitní odposlech.

Vědci z University of Maryland shromáždili informace z laserového navigačního systému v populárním robotickém vysavači, z něhož následně tak nějak udělali velice kvalitní odposlechové zařízení. Dokonce tak kvalitní, že mohli zaznamenávat hovory lidí i identifikovat televizní programy, které domácnost zrovna sledovala.

Technologie Lidar je snadno napadnutelná

Výzkum ukazuje, že je možné manipulovat s jakýmkoli zařízením využívajícím technologii detekce a dosahu světla (Lidar) pro sběr zvuku, přestože nemá mikrofon. Svoje výsledky vědci představili na konferenci Asociace pro výpočetní techniku o vestavěných síťových senzorových systémech (SenSys 2020) 18. listopadu tohoto roku.

„"Pořižujeme si tato zařízení do našich domovů a vůbec nás nenapadne, co by se mohlo stát,“ řekl profesor Nirupam Roy. "Ukázali jsme však, že i když tato zařízení nemají mikrofony, můžeme je systémy, které se používají k navigaci, snadno přepracovat tak, aby špehovala konverzace a potenciálně odhalila soukromé informace.“

Navigační systémy Lidar v robotických vysavačích pro domácnost osvětlují laserový paprsek po místnosti a snímají odraz laseru, který se odráží od blízkých objektů. Robot používá odražené signály k mapování místnosti a vyhýbání se nábytku.

Další ohrožením jsou mapy uložené na cloudu

Odborníci na ochranu soukromí také zjistili, že mapy místností vytvořené samotnými vysavači, které jsou často uloženy v cloudu, představují potenciální narušení soukromí. Pokud někdo bude hodně chtít, získá tak informace o velikosti domu a rozvržení jednotlivých místností.

Roy a jeho tým ale hlavně přemýšleli, zda by Lidar v těchto robotech mohl také představovat potenciální bezpečnostní rizika jako zařízení pro záznam zvuku v domácnostech nebo firmách uživatelů.

A zjistili, že snadno. Zvukové vlny způsobují vibrace předmětů a tyto vibrace způsobují malé odchylky ve světle odrážejícím se od předmětu. Laserové mikrofony používané ve špionáži od 40. let minulého století dokážou tyto variace převést zpět na zvukové vlny. Laserové mikrofony se však spoléhají na cílený laserový paprsek odrážející se od velmi hladkých povrchů, jako jsou třeba skleněná okna.

Vakuový Lidar naproti tomu skenuje prostředí laserem a snímá světlo rozptýlené zpět objekty nepravidelného tvaru a hustoty. Rozptýlený signál přijímaný snímačem vakua poskytuje pouze zlomek informací potřebných k obnovení zvukových vln. Vědci si nebyli jisti, zda lze systém Lidar vakuového robota manipulovat tak, aby fungoval jako mikrofon, a zda lze signál interpretovat do smysluplných zvukových signálů.

Nejprve tedy hackli robotický vysavač, aby ukázali, že dokážou ovládat polohu laserového paprsku a posílat snímaná data do svých notebooků prostřednictvím Wi-Fi, aniž by rušili navigaci zařízení.

Dále provedli experimenty se dvěma zdroji zvuku. Jedním zdrojem byl lidský hlas, který recitoval čísla přehrávaná přes reproduktory počítače, a druhým byl zvuk z různých televizních pořadů přehrávaných prostřednictvím zvukového pruhu televize. Roy a jeho kolegové poté zachytili laserový signál snímaný navigačním systémem vysavače, který se odrážel od různých objektů umístěných v blízkosti zdroje zvuku. Předměty zahrnovaly odpadkový koš, lepenkovou krabici a polypropylenový sáček, tedy předměty, které se obvykle nacházejí na podlaze.

Jejich počítačový systém, který pojmenovali LidarPhone, prokázal devadesátiprocentní přesnost a byl schopen identifikovat také televizní pořady.

Vědci zdůrazňují, že vysavače jsou jen jedním příkladem potenciální zranitelnosti vůči špionáži na bázi Lidaru. Mnoho dalších zařízení může být otevřeno podobným útokům, jako jsou infračervené senzory chytrých telefonů používané k rozpoznávání obličeje nebo pasivní infračervené senzory používané k detekci pohybu.

"Věřím, že se jedná o významnou práci, která výrobce upozorní na tyto problémy a podnítí komunitu v oblasti zabezpečení a ochrany soukromí, aby přišla s řešeními, jak těmto druhům útoků předcházet,“ řekl Roy. Dále čtěte: Nová technologie umožňuje fotoaparátům zachytit barvy neviditelné lidským okem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve