Fotbalový šampionát začíná. Hrát se bude na stadionu z kontejnerů, který bude poté rozebrán a použit jinde

 Technologie 
21. listopadu 2022 15:52 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Na stadionu z kontejnerů se odehraje hned několik fotbalových zápasů Qatar 2022 / volný zdroj
Fotbalový šampionát začíná v neděli, a zatímco se fanoušci už těší na úspěchy svých týmů, dost možná nevědí, že hrát se bude i na stadionu, který bude po skončení šampionátu zase rozebrán a odvezen v obyčejných přepravních kontejnerech. A pak znovu použit jinde.

Celý technologický zázrak stadionu Ras Abu Abound spočívá totiž v tom, že je postaven z obyčejných přepravních kontejnerů. Celkem jich je 974 a postaven byl na krásném místě hned u moře. O důvod víc, aby tam po skončení fotbalového mistrovství světa nezacláněl.

Stadion 974 stojí samozřejmě v Dauhá a má 40 tisíc míst k sezení. Vymysleli ho španělští architekti a je postaven z přepracovaných přepravních kontejnerů a modulární oceli. A to znamená, že jde o první zcela demontovatelný stadion v historii fotbalových šampionátů.

A proč zrovna stadion, který se dá zase rozmontovat? No zcela určitě z toho důvodu, že bude zase použit jinde, kde se bude konat fotbalový šampionát nebo nějaká jiná důležitá sportovní událost. A jde samozřejmě o udržitelnost. I když je výběr Kataru jako pořadatelské země fotbalového šampionátu velmi kritizován, organizátoři přislíbili udržitelné stavební metody během výstavby infrastruktury turnaje, jako je právě stadion Ras Abu Abboud. Katařané tak použili stavební materiály, které maximalizují efektivitu zdrojů a snižují emise, odpad a dopady na biologickou rozmanitost.

Stadion 974 je opravdu velmi zajímavým architektonickým konceptem a upravené přepravní kontejnery jsou umístěné v ocelové konstrukci stadionu. Celá ocelová konstrukce je vyrobena samozřejmě z recyklované oceli. Samotné kontejnery pak poskytující vše, co je obvykle na sportovních stadionech k dispozici. Takže samozřejmě jak šatny a zázemí pro hráče, tak toalety, skyboxy a prostory pro média. Přirozená ventilace vytvořená díky designu stadionu dokonce eliminuje potřebu elektrické klimatizace v zemi, kde je především velké horko.

V kontejnerech se samozřejmě také nachází schodiště a další infrastruktura, takže až bude stadion rozebrán, rozhodně minimálně některé kontejnery neodvezou samy sebe. Zkrátka stadion bude naložen do kontejnerů, ve kterých počká, až ho zase bude někdy někdo potřebovat. A minimálně to bude znovu v roce 2030, kde by měl být tento stadion znovu postaven. V tomto roce se totiž bude hrát fotbalový šampionát v Uruguayi.

Kontejnery zasazené do ocelové konstrukce samozřejmě tvoří jen vnější část stadionu 974. Organizátoři pochopitelně museli do stavby zasadit zelenou hrací plochu a postavit tribuny pro 40 tisíc fanoušků. Jeho modulární design ale velmi snížil náklady na výstavbu, dobu výstavby a plýtvání materiálem a organizátoři uvedli, že metoda efektivního využívání vody zajistila, že se snížila spotřeba vody o úctyhodných 40 procent ve srovnání s konvenční výstavbou klasického sportovního stadionu. A jak už bylo řečeno, stadion lze, a také se tak stane, postavit znovu na jiném místě nebo je možné jej modifikovat do několika menších sportovišť.

Stadion 974 samozřejmě ale není prvním architektonickým projektem na světě, který využívá přeměněné přepravní kontejnery. Je to ale první udržitelný a demontovatelný stadion, na kterém se bude skutečně sportovat. A ještě navíc při fotbalovém šampionátu, což je bezesporu jedna z nejsledovanějších sportovních akcí vůbec.

Kontejnerové stavby už tedy existují a architekti by určitě zmínili bytový komplex pro lidi bez domova v Los Angeles a zajímavý, černý prázdninový dům v New Yorku. Mezi další vratné budovy na světě  patří také Triodos Bank, což je dřevěná kancelář v holandských lesích a observatoř Tij ve tvaru vejce tamtéž.

Autorský článek, další zdroj: Interesting Engineering

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47