Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008

 Auto-Moto 
15. dubna 2024 11:23 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
SUV fastback je zcela nová silueta, designéři to ocenili Peugeot
Vnímání krásy je abstraktní a nesmírně komplikovaná záležitost, kterou se zabývaly všechny lidské civilizace. Už před mnoha stovkami let se antičtí filosofové snažili krásu definovat matematickými metodami. Za nejcennější hodnotou z hlediska krásy byla tenkrát považována souměrnost. I v renesanci se krása spojovala hlavně se symetrií a harmonií.

Jenže to, co jednomu může připadat souměrné a dokonalé, jiný považuje za banální a nudné. Stejné je to i s hodnocením designu, zejména co se týče toho automobilového. Umírněné, uhlazené tvary a linie nikoho nenadchnou. Moc hranatých či naopak moc oblých ploch automobilovému designu škodí. Příliš originální a výrazné prvky se zase brzy omrzí. Jak tedy navrhnout automobil s nadčasovým designem? Nesmí šokovat ani nudit a musí být v extrémně početné konkurenci nepřehlédnutelný.

Otázku, zda se design auta podařil, či ne, posuzuje už od roku 1955 designové centrum se sídlem v německém Essenu. Tato instituce uděluje mezinárodně uznávaná ocenění Red Dot Design Award. Funguje to tak, že výrobci automobilů (ale i jiných produktů, u kterých se hodnotí design) přihlásí svůj výrobek do soutěže. Odborná porota to posoudí a následně vyhlásí výsledky. Ty jsou každoročně oznamovány ve slavnostním ceremoniálu a jsou mnoha firmami netrpělivě očekávány.

Letos si prestižní ocenění Red Dot Award v kategorii „Produktový design“. odnesl nový Peugeot E-3008 zaujal. O své výjimečnosti přesvědčil 39člennou mezinárodní odbornou porotu. Model Peugeot 3008 získal toto ocenění už i v minulé generaci, která přišla na trh v roce 2017. Celkově značka Peugeot vyhrála cenu za design podeváté ve své historii. Red Dot Award byl tak pro Peugeot útěchou poté, co mu nepodařilo z pozice finalisty Evropského auta roku postoupit na nejvyšší příčku. Cenu za design už si však ujít nenechal, z čehož se radoval hlavně jeho šéfdesignér Matthias Hossann: „Těší mě, že nový design vozu Peugeot E-3008 získal ocenění Red Dot Award. Peugeot E-3008 v sobě spojuje kreativitu a odvahu značky Peugeot a ztělesňuje veškeré její hodnoty. Přepracovat model Peugeot 3008 znamenalo modernizovat jeho image a sladit dynamický design a optimální efektivitu díky siluetě fastback. Toto ocenění dokazuje, že se kreativita našeho týmu vyplatila.“

A jaké jsou nejsilnější designové zbraně nového modelu? Zejména moderní a efektivní exteriér. Přední část vozu, která zahrnuje kompletně přepracované světlomety a masku chladiče koncipovanou kolem znaku Peugeot. Díky postupně odstíněné barvě splývají tyto prvky s karoserií. Kompaktní světlomety s novou technologií Pixel LED jsou zabudovány do tenkého pásu obepínajícího celou přední část a automaticky přizpůsobují světelný paprsek podmínkám na silnici, čímž zajišťují optimální viditelnost. Dokonale vyvážené proporce dodávají vozu Peugeot E-3008 ladný tvar, a vůz je tak jedním z nejkompaktnějších v kategorii 100% elektrických SUV segmentu C, a přitom nabízí dostatek prostoru pro cestující i zavazadla.

Velmi impozantní designové prvky najdete i v interiéru vozu. Nový Peugeot E-3008 je prvním modelem značky, který je vybaven novým systémem Peugeot Panoramic i-Cockpit®. Plovoucí 21palcová panoramatická obrazovka s vysokým rozlišením vytváří na palubě vzrušující a sofistikovaný vizuální efekt. Je do ní zabudován digitální přístrojový panel a velký centrální dotykový displej. LED ambientní osvětlení, které lze přizpůsobit v osmi různých barvách, se odráží v elegantním dekorativním obložení z hliníku, které sahá po celé šířce palubní desky a výplní dveří.

Nový Peugeot 3008 bude na český trh uveden v polovině roku. Budeme tak moci jeho oceněný design posoudit na vlastní oči.

Zdroj: Peugeot

Témata: auto, moto, Peugeot
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod