Jak správně zajet nový vůz. Obecně platí hned několik pravidel

 Auto-Moto 
19. března 2021 09:02 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nová auta stále potřebují správné zajetí Pixabay
Zajíždění nového auta patří do jisté míry už do historie. Mnozí si určitě pamatují, jak bylo před několika desetiletími nutné nový vůz nejprve správně zajet. I když technologie výroby motorů od těchto dob značně postoupily, i dnes je nutné nové auto zkrátka správně zajet.

Kdo si ještě zajíždění dříve vyrobených aut pamatuje, dobře ví, jak opatrně musel jezdit několik tisíc kilometrů, než mohl pořádně šlápnout na plyn. Tyto doby jsou už naštěstí pryč, přesto se nová auta zajíždějí i dnes.

Přečtěte si manuál

Zní to jako fráze, ale není. Manuál u nového auta samozřejmě nikdy nechybí a dozajista v něm najdete kapitolu o záběhu, kde jsou k dispozici všechny informace o tom, jak s vozem jezdit po jak dlouhou dobu, respektive kolik kilometrů.

Tzv. zajetí nového auta je totiž především o tom, aby si všechny zbrusu nové komponenty správně sedly, protože ani v dnešní vyspělé době zkrátka není díl jako díl. Takže zajetí nebo zaběhnutí nového auta rozhodně nepodceňujte.

Jak správně zajet nové auto

Ať už budou pokyny v manuálu vašeho vozu jakékoliv, obecně platí hned několik pravidel. Mezi nejdůležitější patří nejezdit rychleji, než na ¾ přípustných otáček, zhruba asi prvních 1 000 kilometrů.

Asi 500 kilometrů trvá novým pneumatikám, než se trochu "ojezdí" a dostaví se jejich správné vlastnosti, zejména přilnavost k vozovce. To samé platí i pro brzdy. Kdo už nové auto někdy zajížděl, dobře ví, že nový vůz nebrzdí zpočátku úplně dobře. Brzdy se totiž potřebují tzv. ochodit, a proto je potřeba jezdit opatrněji.

Auto také během prvních 1 000 kilometrů nepřetěžujte nákladem a už vůbec ne naloženým vozíkem.

Když všechny tyto podmínky během zajíždění splníte, vaše nové auto se vám rozhodně odvděčí delší životností jednotlivých komponentů. A v neposlední řadě získáte nějaký čas si na svůj nový vůz zvyknout. Takže zajetí auta rozhodně nepodceňujte. Dále čtěte: Nová autobaterie slibuje nabití za pouhých pět minut.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod