Legenda praví, že cukr v nádrži může zničit motor auta. Realita je však jiná

 Auto-Moto 
19. července 2020 10:00 / Mirka Malá
  21
📷
3 fotografie v galerii
Co opravdu může zničit motor? Depositphotos
Dlouhých sedmdesát let je tato legenda stále živá. Praví, že pokud vám někdo nasype cukr do nádrže auta, zničíte si po nastartování motor. Ale co je na tom pravdy?

Přidáte cukr do nádrže a proměníte tím palivo na sladkou ropnou hmotu. Když nastartujete, motor se zničí.

Je to mýtus

Cukr se totiž v benzínu nerozpouští. Pokud byste cukr opravdu do nádrže auta svého souseda, se kterým máte spory, nasypali, zůstane ve své granulované formě.

Krystaly cukru jsou sice malé, ale filtry v palivovém systému automobilu zachycují částice mnohem menší. To znamená, že cukrové granule v benzínu by byly zachyceny některým z několika filtrů dříve, než by se vůbec do motoru dostaly.

Dokonce i v karburátorovém motoru, který nemá vstřikovače paliva nebo jejich jednotlivé filtry, existuje malá šance, že by cukr někdy dosáhl tak daleko do motoru. I v tomto případě by jistě skončil v některém ostatních filtrů.

Cukr je zhruba dvakrát tak hustý než benzín, takže některé granule by se nedostaly ani k filtrům. Částice hustší než palivo se usazují v kapsách a rozích, přičemž mezi nádrží a motorem je takových míst mnoho. Pokud byste si jako důkaz nasypali cukr do nádrže a pak ji vypustili a vyčistili, našli byste cukr na jejím dně.

Dalším argumentem, proč by cukr mohl poničit motor, je fakt, že by prostě ucpal filtry a zabránil tak řádnému proudění paliva. Ačkoli je možné, že dlouhodobý provoz automobilu se zanesenými filtry může spálit palivové čerpadlo, odborníci nepředpokládají, že by dnešní elektronické systémy aut neohlásily včas problémy s filtry.

Co může zničit motor?

Co třeba voda? I to je další legenda. Ano, pokud váš nepřítel nalije do vaší nádrže vodu, může to být problém. Ale k vážnému poškození motoru by bylo zapotřebí opravdu velkého množství vody.

Samozřejmě je tu varianta, že je vaše nádrž skoro prázdná a někomu se jí skutečně podaří doplnit vodou. Co se stane pak? Pokud je v nádrži málo benzínu, může se stát, že nebudete mít skutečně dostatek paliva na to, aby se motor nastartoval, natož aby se auto rozjelo. V takovém případě opravdu hrozí, že se motor spálí.

Rozhodně se ale nemusíte děsit. To je opravdu situace, která nemůže jen tak nastat. Je skutečně zapotřebí hodně a hodně vody, aby k takové situaci došlo. Navíc, spálený motor hrozí spíše starým autům, ty nové už mají takové bezpečnostní systémy, které by tuto nežádoucí sitauci nenechaly dojít tak daleko a motor by se prostě zastavil. Dále čtěte: Auta zatěžují životní prostředí, když slouží i když už doslouží. Má to ale řešení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod