Svět fotografie se pomalu, ale jistě přesouvá od zrcadlovek k bezzrcadlovkám

 Zajímavosti 
18. září 2020 08:16 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Snad už koncem roku Nikon své fanoušky potěší novými modely Pixabay
Svět fotografie se pomalu, ale jistě přesouvá od zrcadlovek k bezzrcadlovkám. Výrobci se předhánějí v parametrech a vlastnostech. Nikon se chystá v závěru roku představit novinky. Obstojí v konkurenci osvědčených značek jako je SONY, Panasonic či Canon? Víme, čím zaujmou.

Když v roce 2018 přišel Nikon s fotoaparáty Z6 a Z7, šlo v rámci značky doslova o revoluci. Zatímco ostatní výrobci už nějakou dobu používali fullframe fotoaparáty bez zrcadla, Nikon stále lpěl na původním konceptu. Ale od té doby už uplynuly dva roky a bylo potřeba napravit některé chyby a vylepšit parametry.

Zvenčí stejný, jiný uvnitř

Předpokládá se, že nové modely ponesou označení Z6s a Z7s. Pravděpodobně se zvenčí prakticky nebudou lišit, ale je pravděpodobné, že budou mít docela významně jiné parametry. Přinejmenším v některých ohledech. Každopádně tedy zůstane poměrně lehké tělo utěsněné proti prachu a stříkající vodě, které nabídne použití nových objektivů s bajonetem typu „Z“. Vnější podoba by se mohla drobně lišit v oblasti krytu na paměťovou kartu, neboť se předpokládá použití dvou paměťových karet místo původní jedné. Právě v tomto parametru Nikon zapstával. Ostatní výrobci nabízeli dvě karty už dávno. Není zatím jasné, zda přijde nový model i s novým setovým objektivem, nebo se současným 24-70 mm f/4.

Natáčení videa

Významná změna by měla nastat v oblasti natáčení videa. Stávající model umožňoval natáčení až do rozlišení 4K při třiceti snímcích za vteřinu. Podobně jsou na tom i modely Canon R a RP či SONY Alpha A7 III. Nový model by měl umožnit až šedesát snímků za vteřinu. Stal by se tak stejně schopným jako pokročilejší konkurence od Panasonicu. Aby zdvojnásobení snímané informace mohlo řádně fungovat, předpokládá se použití dvou obrazových procesorů místo jednoho. Současně by nainstalovaný výkon mohl posloužit ke zrychlení některých funkcí spojených se sledováním objektů, zaostřováním na oko či s ostatními funkcemi, které usnadňují uživateli pořízení velmi kvalitních záznamů.

Ačkoli se neví přesně s jakými parametry nová řada přijde z hlediska barevného podání, zcela jistě nebude horší než předchůdce. Otázkou může být, zda interní záznam zůstane osmibitový či bude rovnou desetibitový. To už dnes totiž konkurence od Panasonicu i Canonu nabízí. Při použití externího rekordéru ale můžeme očekávat i dvanáct bitů při formátu RAW.

Souboj jednotlivých modelů bude každopádně zajímavý, protože Panasonic Lumix S1H nastavil už před časem laťku vysoko, když nabídl 4K video při třiceti snímcích bez časového omezení a při šedesáti snímcích za vteřinu s obvyklým omezením na půl hodiny. Proti Panasonicu mluvila vyšší hmotnost. Nově ale přichází s modelem Lumix DC-S5, který je menší a lehčí při zachování všech předností staršího modelu.

Další změny

Mezi další změny u Nikonu patří mnohem lepší zpracování napájecí části. Jednak by měl být použit jiný akumulátor. Vedle delší výdrže nabídne schopnost nabíjení uvnitř těla fotoaparátu. Celý fotoaparát by tak mohl být nabíjen prostřednictvím USB-C a nejen to, mohl by také z externího zdroje fungovat. Ani vadný akumulátor, o kterém jsme psali třeba v článku zde, by vás tedy nemohl při práci zastavit. Mělo by to obrovský význam, protože by to znamenalo nepřetržitý provoz při napájení ze sítě, případně velmi dlouhý provoz při napájení z powerbanky. Dosavadní fotoaparáty s výjimkou Z5 toto neumožňovaly.

Otázkou je, k jaké změně dojde v oblasti výklopného monitoru. Někteří velmi volají po tom, aby monitor byl otočný a vyklopitelný i směrem dopředu, což je velmi dobré pro ty, kdo natáčí sami sebe. Bohužel není jasné, zda tato potřebná funkce bude implementována. Je ovšem pravdou, že částečně výklopný monitor v současných fotoaparátech nabízí lepší přístup pro dotykové ovládání. Ti, kdo trvají na možnosti otočného displeje se tak mohou soustředit na fotoaparáty od Canonu. Jejich výkon je excelentní. Kdo hledá levnou full frame bezzrcadlovku může využít Canon EOS RP. Slabinou je ale crop faktor při natáčení videa, kdy je záznam pořizován jen z plochy menšího snímače typu APS-C. Nekompromisní je v této věci Panasonic Lumix DC-S5. Nemá crop faktor a má otočný displej. Každopádně nás čekají časy, kdy se budou výrobci předhánět k kvalitě a možnostech. Z toho může mít uživatel jen radost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty