Systém Vampire, který může pomoci na Ukrajině. Mobilní systém střílí laserem naváděné střely

 Vojenství 
30. srpna 2022 09:30 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Vampire je malý ale šikovný raketový systém L3Harris / volný zdroj
Američané posílají na Ukrajinu další zbraň, která může hodně pomoci. Jde o systém Vampire. Je to mobilní systém a střílí velmi přesné, laserem naváděné střely.

Vampire je Vehicle-Agnostic Modular Paletized ISR Rocket Equipment System, což je vlastně taková přenosná sada, kterou lze nainstalovat na většinu vozidel s nákladovým prostorem, takže třeba i na obyčejný pick-up. A to je obrovská výhoda. Systém pak střílí velmi přesně laserem naváděnou munici.

Podle výrobce, kterým je známá americko-australská zbrojařská firma L3Harris, je Vampire modulární systém, který má schopnost přesného úderu, a to především prostřednictvím laserem naváděné munice země-vzduch.

Systém, který sám o sobě není nijak veliký, když se vejde na korbu běžného auta, má dokonce schopnost sestřelit drony a další bezpilotní stroje, ale samozřejmě skvěle funguje i při útoku na pozemní cíle. V podstatě je to velmi podobný systém, jako jsou nyní slavné střely HIMARS, výhodou systémů Vampire je ale právě jejich velikost a možnost postavit je i na běžná civilní vozidla, jako jsou pick-upy.

Munice, kterou systém Vampire pálí, je sice logicky menší, ale důležitá je u těchto systémů především jejich mobilita a velikost střel pak vyváží jejich veliká přesnost.

Velkou zajímavostí je, že systém Vampire je velmi podobný českému raketovému systému RM-70 VAMPIR 122mm Multiple Launch, se kterým tedy sdílí i podobný název. Český systém dokonce vypadá podobně jako zbraň od firmy L3Harris, přičemž hlavním prvkem je systém odpalu raket. Na rozdíl od systému L3Harris používá český Vampire jako odpalovací platformu spíše velké vojenské vozidlo než obyčejný pick-up, protože je zkrátka větší a těžší. A není žádným tajemstvím, že české „Vampire systémy“ už na Ukrajině také bojují.

Americký systém používá neřízené rakety Hydra 70 s laserovou naváděcí soupravou, což je to, co z  nich dělá přesně naváděnou munici. Tu lze navíc snadno a velmi rychle dobít. Výhodou amerických Vampire je speciální umístění laserového naváděče, což právě umožňuje použití stávajících hlavic  Hydra 70, aniž by laserové navádění muselo být umístěno v nose samotné rakety. Systém je také velmi lehký a jeho instalaci zvládnou dva vojáci za dvě hodiny. Přenosnou sadu lze nakonfigurovat tak, aby splňovala specifické požadavky armády, takže není samozřejmě jasné, v jaké konfiguraci Vampire na Ukrajinu vlastně dorazí.

Vampire je čtyřraketový systém se senzorovou koulí. Navíc nepotřebuje ani napájení z auta. Zkrátka je to systém, který je velmi jednoduchý, ale přesto přesný a mobilní a především levný. Podle všeho Ukrajina potřebuje akutně systémy, kterými by její vojáci mohli likvidovat vzdušné cíle, tedy především drony. A jak to tak vypadá, zásoby raket Stinger se už velmi krátí, takže Vampire jsou logickou náhradou. Navíc vystřelí čtyři rakety najednou, takže lze zasáhnout i několik cílů najednou. Díky laserovému zaměřování se dá tento systém i velmi rychle použít, protože odpadá nutnost dlouhého zaměřování cíle.

Systém Vampire podle všeho není ale to jediné, co na Ukrajinu v nejbližší době přijede, i když o počtu jednotlivých systémů a munice zdroje samozřejmě mlčí. Kromě Vampire hodlají Spojené státy brzy dodat také drony Puma, dělostřelecké systémy, samozřejmě munici a v neposlední řadě také systémy protivzdušné obrany.

Firma L3Harris už oficiálně potvrdila, že bude dodávat systémy Vampire na Ukrajinu na žádost americké vlády, nicméně tvrdí, že zatím neobdržela žádnou specifikaci. To znamená, že není jasné, o kolika kusech Vampire je vlastně řeč, pozoruhodný je i fakt, že společnost L3Harris uvedla, že dodací lhůta jejích systémů je okolo devíti měsíců. Ale to jsou oficiální informace, takže ve skutečnosti může být všechno zcela jinak.

Autorský článek, další zdroj: C4ISRNET

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?