Čínské válečné lodě, které byly považované za zcela rezistentní vůči radarové detekci, jsou ve skutečnosti poměrně snadno detekovatelné

 Vojenství 
02. listopadu 2021 13:42 / Mirka Malá
  24
📷
2 fotografie v galerii
V Číně udělali chybu, nebo jen šířili o svých lodích fámy US NAVY
Největší čínská třída válečných lodí, která byla dosud považována za zcela rezistentní vůči radarové detekci, je ve skutečnosti poměrně snadno detekovatelná, jak tvrdí Američané.

Jedná se o rychlé útočné čluny třídy Houbei, ovšem nyní se přišlo na to, že jsou snadno vidět na radaru se syntetickou aperturou (SAR), který používají společnosti zabývající se dálkovým průzkumem Země.

Mohou je vidět i další radary?

Mýtus, který o dokonalé neviditelnosti svých lodí Čína rozšířila, se tak nyní zhroutil jako domeček z karet. To vyvolává vážnou otázku, zda i jiné formy radaru dokážou odhalit tyto čluny a zda jejich fingované linie jsou ve skutečnosti jen pro parádu.

V polovině roku 2000 Čína vybudovala flotilu 82 rychlých útočných plavidel Type-022. Malé čluny, známé jako třída Houbei, mají katamaránový design, každý může plout maximální rychlostí 36 uzlů a mít na palubě 14člennou posádku. Každý člun je vybaven 30milimetrovým kanónem AK-630 Gatling a osmi protilodními střelami YJ-83, což jim dává velkou palebnou sílu.

Čína pravděpodobně postavila velkou flotilu lodí, užitečných pro pobřežní obranu, jako odpověď na tranzit letadlové lodi USS Nimitz přes Tchajwanský průliv v roce 1995. V té době nebylo námořnictvo Lidové osvobozenecké armády bezmocné a neschopné na moři nějak účinně zasáhnout.

Čluny Type-022 byly dlouho považovány za dokonale maskované. Lodě mají nízký profil ve vodě, rovné povrchy a ostré, hranaté linie. Osm protilodních střel je neseno nad palubou, ale v šikmých skříňových odpalovacích zařízeních, která jsou součástí trupu. Dokonce i okenní rámy mají pilovité hrany, aby loď byla co nejvíce neviditelná.

Kde soudruzi z Číny udělali chybu?

Na již zmiňovaných radarových snímcích jsou vidět různé rysy člunů včetně přídě a odpalovacích zařízení raket. Radar pokrývá velké pásmo frekvencí v elektromagnetickém spektru a pásma, obvykle pojmenovaná římským písmenem, mají často jedinečné schopnosti. Synthetic Aperture Radar například může proniknout do mraků, deště a dokonce i do koruny stromů a prozkoumat zemi pod nimi. Díky tomu je zvláště vhodný pro vzdálené úkoly v oblasti snímání Země, a to včetně sledování lesů, ledu a dokonce i různých druhů zemědělských plodin. 

Je tedy detekovatelnost lodí Type-022 radary se syntetickou aperturou problémem pro čínskou flotilu? Je to docela možné. Radar AN/APG-81 namontovaný na přídi F-35 Joint Strike Fighter také pracuje v pásmu X. Křižníky a torpédoborce třídy Ticonderoga a Arleigh Burke používají radarový systém SPY-1 (který pracuje v pásmu S), který se do určité míry používá také v radaru se syntetickou aperturou. Další vojenské sledovací prostředky včetně satelitů a letadel také používají  radar SAR ke sledování všeho od kolon tanků po periskopy ponorek. Americké lodě jsou ale skutečně na radarech neviditelné.

Co se tedy v Číně pokazilo, není jasné. Je ale také docela možné, že lidová armáda si s technologí Stealth zatím neumí poradit a její lodě nikdy neviditelné nebyly. Jen z nich Čína v médiích neviditelné uměle udělala. Dále čtěte: Rychlé pulzní laserové zbraně budou za několik let pálit z amerických stíhaček.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod