Takto bude vypadat nová vesmírná stanice na nízké oběžné dráze Země

 Technologie 
08. prosince 2021 12:02 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Stanice bude sloužit především komerčním účelům Northrop Grumman (volný zdroj foto)
NASA oficiálně spustila projekt nové komerční vesmírné stanice. Ta by měla být umístěna na nízkou oběžnou dráhu Země. Návrh komerční vesmírné stanice dostala za úkol společnost Northrop Grumman a bude využívat současné letové systémy a vyvíjenou pokročilou technologii zaměřenou na posádku, která umožní rychlou modulární expanzi, aby vyhovovala rostoucím potřebám vesmírné ekonomiky.

Stanice bude plně zaměřena na komerční provoz, tedy neměly by se na ní provozovat žádné velké výzkumné projekty, nýbrž měla by z velké části sloužit pro vesmírnou turistiku.

Stanice vydrží ve vesmíru 15 let

Stanice bude zpočátku schopna mít na palubě čtyři stálé členy posádky s plány na rozšíření až na osmičlennou posádku. Stanice je navržena pro trvalou přítomnost na nízké oběžné dráze Země po dobu 15 let. 

Firma postaví novou stanici díky tomu, že už má velké zkušenosti s komerční kosmickou lodí Cygnus a také s Mission Extension Vehicle (MEV). Ve vývoji je rovněž Habitation and Logistics Outpost (HALO). To je malý obytný modul, který společnost vyvíjí pro plánovanou vesmírnou stanici Gateway, která by měla být umístěna v cislunárním prostoru poblíž Měsíce a měla by sloužit jako brána do hlubokého vesmíru.

Díky tomu má společnost Northrop Grumman dostatek dostupných technologií, které může použít pro stavbu komerční vesmírné stanice, čímž jsou především minimalizovány náklady.

Stanice tak s využitím již ověřených prvků bude mít základní moduly pro komerční využití včetně vědy a cestovního ruchu. Dokovací porty umožní její budoucí rozšíření na podporu analogových stanovišť pro průzkumné posádky, laboratoře, přechodových komor posádky a zařízení schopných umělé gravitace.

Zatím není jasné, kdy by měla být stanice ve vesmíru plně funkční. Stejně tak není jasné, kdy se začne stavět stanice Gateway u Měsíce, což je projekt, na kterém se podílí řada zemí. Má být menší, než současná stanice ISS, ale jelikož se má podílet na pilotovaném letu na Mars a má sloužit rovněž robotickým a pilotovaným letům na Měsíc, NASA si žádné velké zpoždění dovolit nemůže. Dále čtěte: Rusko vypustilo na oběžnou dráhu utajovaný vojenský satelit.

Zdroj: Northrop Grumman.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod