Vybíráme mobil na Vánoce: Podle čeho se zorientovat a které parametry si pohlídat

 PC a Mobily 
12. prosince 2021 08:58 / Petr Vlach
  0
📷
3 fotografie v galerii
Dnešní mobily slouží k mnoha účelům Pixabay
Mobil je vhodným dárkem. Jenže podle čeho se zorientovat? Jak vybrat správně? Které parametry jsou dnes „in“? Máme podrobnější informace.

Mobilní telefony mají různé možnosti a specifikace. Každého potěší něco jiného. Přesto ale není od věci vědět alespoň přibližně, které parametry jsou pro maximální spokojenost rozhodující. V následujícím textu se zaměříme spíš na hodnotnější kusy s operačním systémem Android.

Procesor

V současnosti je špičkovým procesorem, se kterým se dá koupit řada telefonů Qualcomm Snapdragon 888. Nejlevnější mobily s tímto procesorem seženete lehce nad 11 tisíc korun a nesou značku Realme. Je ovšem potřeba říct, že tyto mobily nejsou špatné, ale v jiných parametrech pokulhávají. Pokud vám jde na prvním místě o rychlost procesoru, bude to dobrá volba. Pokud nepotřebujete špičkový výkon, ale chcete přesto rychlý mobil, můžete se zajímat o procesor Mediatek Dimensity 1200. Má o zhruba 20 % menší výkon, ale stále je minimálně tak rychlý, jako byl Snapdragon 865, který před dvěma lety platil za špičku. Za úvahu pak ještě stojí Snapdragon 870, který je asi o 17 % slabší. Do poněkud jiné třídy spadá Snapdragon 778, který je v některých parametrech na polovičním výkonu, ale pro řadu uživatelů postačí. Do horších procesorů nemá smysl investovat. S telefonem se budete leda trápit. Telefony se Snapdragonem 778 stojí kolem 8 tisíc a budou mít většinu funkcí, které můžete potřebovat. Jedná se o střední třídu, která mnohým zcela postačí. Procesorů je pochopitelně více. Třeba špičkové Samsungy mají procesor Exynos 2100. Pokud si nejste jisti, vyhledejte si podrobnosti na internetu.

Displej

U displejů došlo k velkému posunu. Dříve platilo, že pod pojmem obyčejný displej se myslel displej s technologií TN a lepší mobily měly IPS a ty nejlepší AMOLED. Dnes se AMOLED objevuje stále častěji. Vedle toho se objevil nový parametr, totiž obnovovací frekvence displeje. Už nestačí 60 Hz, lepší kousky mají 90 Hz nebo rovnou 120 Hz. Vyšší rychlost se uplatní při hrách a obecně pohyblivých scénách, které tak působí mnohem plynuleji. Zajímavým parametrem je také rychlost snímání dotyků. Špičkové přístroje mají 360 Hz. Vedle použité technologie (AMOLED) a obnovovací frekvence je zajímavý ještě údaje o rozlišení a jasu. Zatímco většina displejů je FHD+, tedy natažené Full HD, objevují se i displeje s vyšším rozlišením. Je samozřejmě otázkou, do jaké míry je vyšší rozlišení využitelné, ale je dobré o tom vědět. Hodnota jasu se udává obvykle v nitech. Jeden nit je jedna kandela na metr čtvereční. Důležité je spíš vědět, že slušné notebooky mají 400 až 500 nt. Slušné mobily pak třeba i 1000 nt. Hodnota je důležitá pro čitelnost na přímém slunci.

Fotoaparáty

Dnešní mobily mají velmi zajímavé fotoaparáty. Díky tomu již prakticky neexistuje kategorie kompaktních fotoaparátů, protože slušný mobil prostě musí umět dobře fotit. Bohužel právě v této disciplíně jsou mezi jednotlivými výrobci značné rozdíly. Obecně bude platit, že je vždy lepší, pokud má fotoaparát optickou stabilizaci. Dosáhnete ostřejších záběrů i při horším světle. Pak bude záležet na výkonu procesoru a na rozlišení fotomodulu. Dnes můžete mít 108Mpix nebo 64Mpix a samozřejmě i méně. Důležité je také zaměření jednotlivých fotoaparátů. Bývá základní, teleobjektiv a širokoúhlý objektiv. Ale někdy chybí teleobjektiv a místo něj je makro. Pokud je pro vás právě tato funkce důležitá, asi ten chybějící oželíte. Kvalita snímků však záleží také na softwarovém nastavení, protože řadu parametrů dolaďuje procesor při přepočítání scény za pomoci algoritmů umělé inteligence. Více jsme o některých možnostech psali dříve v článku zde.

Reproduktory

Současné mobily se velmi liší ve schopnosti přehrávat hudbu. Ty levné mají jen jeden reproduktorek. Kvalitnější se honosí stereoreproduktory. A ty nejlepší mají k dispozici nějaký zvukový systém certifikovaný. Například nesoucí značku Harman Kardon. Ale i bez tohoto označení se můžete dočkat slušného zvuku, jen musíte číst recenze a vybírat podle zkušeností odborníků.

Nabíjení

U mobilů se v současnosti hodně řeší nabíjení. Výrobci se předhánějí v rychlosti. Pokud budete mít nabíjení 120 W, vše poběží velmi rychle a do dvaceti minut bude nabito. Ale obecně – hodnoty nad 50 W jsou velmi slušné a budete spokojeni. Pro někoho je důležité bezdrátové nabíjení. Jen pozor, zdaleka ne každý mobil, a to i ten s nejrychlejším procesorem, jím disponuje. Jsou však telefony, které zvládnou i tzv. reverzní bezdrátové nabíjení, takže se můžou o část energie podělit.

Zdroj: Mobilmania, Smartmania.

Témata: telefon, procesor, displej
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod