Drobná nepozornost může znehodnotit tiskárnu za mnoho tisíc

 PC a Mobily 
07. ledna 2021 13:11 / Petr Vlach
  2
📷
4 fotografie v galerii
Nejcitlivějším místem inkoustové tiskárny je její tisková hlava Pixabay
Inkoustové tiskárny jsou skvělé na tisk fotek i běžné domácí použití. Bohužel poměrně často se stává, že tiskárna přestane tisknout. Známe podrobnosti a máme doporučení, jak tomu předejít.

Inkoustové tiskárny znamenaly obrovský průlom v možnostech domácího tisku. Jsou tu s námi již desetiletí. Přesto má technologie zásadní slabinu, kterou si ne každý uvědomuje.

Slabé místo

Místem, kde může dojít k největším potížím, jsou trysky tiskové hlavy. Jemné průchody při delším nepoužívání zasychají. Na vině mohou být i méně kvalitní alternativní inkousty, které k tomu mají větší předpoklady. K zaschnutí ovšem dojde i s originální náplní. Výsledkem je nefunkčnost některých trysek, vynechávání tisku či absence určité barevné složky. Pokud se nepodaří tisk zprovoznit, je třeba zakoupit novou tiskovou hlavu, což je ovšem u řady tiskáren investice, která se blíží ceně nové tiskárny, v některém případě dokonce cenu nové převyšuje.

Prevence

Základní prevencí tohoto neblahého jevu je pravidelný tisk. Je třeba si ohlídat jak tisk černobílý, tak i barevný. Nejlépe každý týden by proto měla z tiskárny vyjet alespoň jedna stránka s textem a jeden barevný obrázek či fotografie s plným rozsahem barev. Tímto jednoduchým způsobem zajistíte, že bude vše fungovat dlouhou dobu. A určitě se malá ztráta inkoustu vyplatí, protože škody po zaschnutí hlavy jsou značné.

Řešení problémů

Pokud už k zaschnutí inkoustu došlo, existují postupy, které mohou tiskárnu vrátit k funkčnímu stavu. První možnosti jsou obvykle přímo v ovládání tiskárny. Existují totiž volby na pročištění tiskové hlavy. Spotřebují značné množství inkoustu, ale často se podaří tiskovou hlavu zprůchodnit. Někdy je třeba postup opakovat. Jestliže se tak tiskárna nezprovozní, můžete zkusit vyjmout tiskovou hlavu a provést čištění. V jednodušší variantě stačí hlavu položit tryskami na papírový kapesník s teplou vodou. Po půl hodině by mělo dojít k uvolnění trysek. Jestliže se postup nepodaří, je možné zkusit speciální přípravky na rozpouštění zaschlého inkoustu. Jejich problém je, že fungují jen na určité druhy a jde tedy o to, zda se trefíte správně. Nejsilnějším prostředkem je použití izopropylalkoholu. V něm nechte hlavu ponořenou 24 hodin. Jiné varianty nezkoušejte, poničili byste hlavu definitivně.

Někdy je tisková hlava součástí nádržky s inkoustem. V takovém případě se dá problém vyřešit zakoupením nového inkoustu. Tyto náplně jsou pochopitelně dražší než samostatné inkousty. Proto většina uživatelů preferuje nákup tiskáren s dělenými zásobníky a samostatnou tiskovou hlavou. Jen málokdo si ale uvědomuje, že výměna tiskové hlavy stojí kolem dvou či tří tisíc korun. Obecná doporučení pro výběr vhodné tiskárny si můžete přečíst zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?