Potřebné vybavení pro instalaci domácí počítačové sítě

 PC a Mobily 
16. prosince 2020 14:44 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Konektory podle našeho návodu snadno propojíte s kabelem Pixabay
Potřebovali byste provést ve svém bytě či domě rozvod kabelů počítačové sítě, a nevíte, zda si na to můžete troufnout? Není to nic složitého. Poradíme, jak na to.

Jestliže potřebujete instalovat kabeláž, máte možnost si pozvat odborníka, ale můžete také využít své vlastní šikovnosti a vše udělat svépomocí. S naším doporučením to určitě zvládnete.

Proč kabel, když mám Wi-Fi

Na začátek malá úvaha o tom, proč instalovat kabely, když máme přece Wi-Fi. Ne vždycky ale Wi-Fi pokrývá dobře prostor bytu či dokonce domu. Čím větší máte prostor, čím větší jsou vzdálenosti a čím více překážek v cestě, tím menší rychlost internetu. Stává se běžně, že v obyčejném panelákovém bytě, kde je zdroj internetu v rohu místnosti, není v pokoji na úhlopříčce přes celý byt již skoro žádný signál. O situaci v rozlehlejších staveních pak není třeba dlouze diskutovat. Řešením je buď nákup poměrně drahých posilovačů Wi-Fi signálu nebo právě v instalaci sítě kabelové. Výhodou takového řešení může být i násobně vyšší rychlost při komunikaci mezi jednotlivými počítači. Pokud tedy potřebujete sdílet data na disku, je kabel rozhodně nejlepším řešením. Ještě je dobé říct, že maximální délka kabelu je 100 metrů.

Potřebné vybavení

Vezměme v úvahu nejjednodušší situaci, kdy máte od poskytovatele internetu router, který má obvykle několik volných zdířek pro připojení konektorů počítačové sítě. Jediné, co budete potřebovat k vybudování sítě, bude určité množství kabelu UTP, konektory RJ-45 a takzvané krimpovací kleště pro konektory RJ-45. Protože asi nebudete chtít, aby se vám kabel válel po zemi, budete potřebovat elektrikářskou lištu. Tu upevníte na zeď pomocí vyvrtaných otvorů osazených hmoždinkami. Mohli byste si samozřejmě koupit kabel už osazený koncovkami, ale jistě byste neměli vždy přesnou potřebnou délku a také byste museli do zdí vrtat zbytečně široké otvory, aby prošel kabel i s koncovkou. Poněkud elegantnější řešení předpokládá zakoupení i potřebných zásuvek. Takže si na každém místě, kde budete potřebovat, vytvoříte zásuvku, do které se budete moci kratším kablíkem připojit. Pokud budete potřebovat kablíků či zásuvek více, než je počet volných konektorů na routeru, budete muset zakoupit síťový switch s potřebným počtem konektorů.

Zapojení koncovek na kabelu

UTP kabel je tvořen čtyřmi páry vodičů, které jsou barevně odlišené. Pomocí nožíku na krimpovacích kleštích si odstraníte vnější izolaci kabelu zhruba 5-7 cm od okraje. Jednotlivé dvojice si rozmotáte a složíte v pořadí bílo-oranžová, oranžová, bílo-zelená, modrá, bílo-modrá, zelená, bílo-hnědá, hnědá. Drátky pečlivě tažením vyrovnáte, aby byly rovné a těsně jeden vedle druhého. Pomocí štípací části krimpovacích kleští či pomocí kvalitních štípaček je odstřihnete zhruba ve vzdálenosti 2 cm od okraje vnější izolace. Takto srovnané vše nasunete do konektoru RJ-45, který máte v ruce tak, aby zajišťovací plastový výčnělek byl směrem od vás. Konektor i s kabelem vsunete do krimpovacích kleští a pevně stisknete. Kabel je v konektoru zajištěn a příslušné kontakty jsou propojeny. V zásuvkách je situace jiná. Jednotlivé kontakty jsou barevně vyznačeny a vkládáte vodič dle konkrétní barvy na příslušné místo. Můžete si pro ten účel také pořídit zářezový narážecí nástroj typu LSA pro UTP/STP kabely. Jeho výhodou je, že současně odstřihne přebývající část drátu.

Ceny

Obrovskou výhodou je, že ceny takového řešení jsou nízké. Krimpovací kleště pořídíte do tří stovek, konektory v řádu korun a kabel UTP vyjde na necelých 700 Kč při 100 metrech. Narážecí nástroj LSA stojí kolem stokoruny. Oproti instalaci mesh sítě či nákupu opakovačů jde o řešení podstatně levnější. Pokud vás ale přece jen instalace kabelů děsí nebo si nemůžete dovolit vést bytem lištu s drátem, můžete si přečíst článek zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?