Tato "bestie" nahradí legendární helikoptéry Black Hawk

 Letectví 
18. listopadu 2021 14:44 / Mirka Malá
  75
📷
2 fotografie v galerii
Nový stroj bude mimo jiné létat dvojnásobnou rychlostí Sikorsky (volný zdroj foto)
Toto je finální specifikace nového vrtulníku Sikorsky, který nahradí ikonický vojenský vrtulník UH-60 Black Hawk americké armády. Defiant X nemá pouze nahradit Black Hawky, ale také má létat až dvakrát rychleji a dvakrát tak daleko, což dává armádním vzdušným útočným silám bezkonkurenční mobilitu na bojišti.

Ačkoli byl vrtulník UH-60 spolehlivým dříčem a pravidelně aktualizován o nové technologie, armáda věří, že je čas na nový stroj, u něhož lze využít posledních 40 let výzkumu a vývoje letadel. 

Co bude Defiant X umět

Defiant X navazuje na demonstrační vrtulník SB1 DEFIANT, který při testech dosáhl rychlosti 383 kilometrů v hodině a jeho dalším milníkem bylo pokoření rychlosti 463 kilometrů v hodině. Jen pro srovnání, nejběžnější verze UH-60 Black Hawk, tedy UH-60M, má cestovní rychlost 276 kilometrů v hodině. Sikorsky nezmiňuje maximální rychlost pro Defiant X, ale říká, že poletí dvakrát rychleji než Black Hawk. To znamená maximální rychlost alespoň 547 kilometrů v hodině, a to už je pořádný fofr.

Defiant X dosahuje této úrovně rychlosti pomocí dvou sad koaxiálních vrtulí. Toto uspořádání helikoptéru stabilizuje, zatímco ocasní část, typicky vyhrazená pro stabilizační ocasní rotor, ponechává otevřenou pro jiné použití. Nová helikoptéra využívá extra prostor pro tlačnou vrtuli, což mu dává druhý zdroj tahu. Defiant X má také efektivnější tvar než Black Hawk a za letu zatahuje podvozek, aby se eliminoval parazitní odpor.

Nová helikoptéra má také ovládání fly-by-wire. To přeměňuje fyzické pohyby pilota na elektrické signály, které jsou přiváděny do letového počítače, který pak interpretuje pohyby řízení letu. To eliminuje lanka a kladky spojené s tradičními ovládacími prvky, které by mohly být poškozeny nepřátelskou palbou a vést ke ztrátě kontroly nad strojem.

Vrtulník bude i trochu neviditelný

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?