Umělá inteligence ve vesmíru je pravděpodobnější než ta biologická. Projekt SETI se už zaměřil na její hledání

 Technologie 
06. listopadu 2021 15:19 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Ve vesmíru na nás čeká umělá inteligence Pixabay
Až najdeme nějaký život ve vesmíru, budeme nejspíš překvapeni, že nepůjde o naše vysněné zelené mužíčky, ale o vyspělou technologii umělé inteligence.

Stačí si jen uvědomit, že existují další planety, kde život začal a že následovala něco jako darwinovská evoluce. A je vysoce nepravděpodobné, že by vývoj inteligence a technologie probíhal přesně stejným tempem jako na Zemi. Pokud by výrazně zaostávala, pak by tato planeta našim radioteleskopům zjevně neodhalila žádný důkaz mimozemského života. Ale kolem hvězdy starší než Slunce mohl mít život náskok miliardy let nebo dokonce více. 

Naše technologická civilizace je stará nejvýše jedno tisíciletí a za jedno nebo dvě další století budou lidé překonáni anorganickou inteligencí, jako je právě umělá inteligence. Výkon počítačového zpracování se již exponenciálně zvyšuje, což znamená, že umělá inteligence v budoucnu může být schopna využívat mnohem více dat než dnes. Zdá se, že z toho plyne, že pak bude exponenciálně chytřejší a překoná lidskou obecnou inteligenci.

Co nebo koho tedy ve vesmíru najdeme?

Možná se může stát, že se lidé budou "vylepšovat" genetickou modifikací v kombinaci s technologií, tedy dejme tomu, že zde budou kyborgové s částečně organickými a částečně anorganickými částmi. A to by mohl být přechod k plně umělé inteligenci. Umělá inteligence se může dokonce vyvíjet a vytvářet lepší a lepší verze sebe sama v rychlejším než darwinovském časovém horizontu po miliardy let. Organická inteligence na lidské úrovni by pak byla jen krátkou přestávkou v naší lidské historii, než ji převezmou stroje.

Pokud by se tedy mimozemská inteligence vyvíjela podobně, bylo by velmi nepravděpodobné, že bychom ji našli ještě ztělesněnou v biologické formě. Pokud bychom měli detekovat mimozemský život, bylo by mnohem pravděpodobnější, že bude elektronický, a co víc, nemusí ani sídlit na planetách. Musíme proto znovu interpretovat Drakeovu rovnici, která byla stanovena v roce 1960 k odhadu počtu civilizací v Mléčné dráze, se kterými bychom mohli potenciálně komunikovat. Rovnice zahrnuje různé předpoklady, například kolik existuje planet, ale také to, jak dlouho je civilizace schopna vysílat signály do vesmíru, odhadem na 1000 až 100 milionů let. 

Pokud zahrneme do rovnice fakt, že elektronická civilizace může existovat miliardy let, zdá se, že tam venku může být více civilizací, než jsme si mysleli, ale že většina z nich bude tzv. umělá. Můžeme dokonce i přehodnotit samotný termín mimozemské civilizace. Protože civilizace znamená společnost jednotlivců. Naproti tomu mimozemšťané mohou být jedinou integrovanou inteligencí. 

Co bude projekt SETI hledat

Projekt SETI se plně soustředí na hledání mimozemské civilizace a místo nějakých kódovaných zpráv z vesmíru bude hledat zvuky nějakého super složitého stroje, který je daleko mimo naše chápání.

SETI se zaměřuje na rádiovou část elektromagnetického spektra. Ale protože nemáme ponětí o tom, co je tam venku, musí se prozkoumat všechna vlnová pásma včetně optických a rentgenových částí. Namísto pouhého poslechu rádiového přenosu bychom měli být ostražití i před jinými důkazy o nepřírodních jevech nebo aktivitách. Patří mezi ně umělé struktury postavené kolem hvězd, které absorbují jejich energii (Dysonovy sféry) nebo uměle vytvořené molekuly, jako jsou chlorfluoruhlovodíky, což jsou netoxické, nehořlavé chemikálie obsahující uhlík, chlór a fluor v atmosférách planet. Tyto chemikálie jsou skleníkové plyny, které nemohou být vytvořeny přírodními procesy, což znamená, že by mohly být známkou terraformingu (změny planety, aby byla obyvatelnější) nebo průmyslového znečištění.

Co když jsme umělí už my a nevíme o tom?

Post-lidské inteligence mohou být také schopny postavit počítače s obrovským výpočetním výkonem. Lidé jsou již schopni modelovat nějaký docela složitý jev, jako je klima. Inteligentnější civilizace však mohou být schopny simulovat živé věci se skutečným vědomím nebo dokonce celé světy či vesmíry.

Nedávná studie navíc došla k závěru, že existuje nejméně padesátiprocentní pravděpodobnost, že žijeme v počítačové simulaci.

Jak tedy víme, že opravdu nežijeme v takové simulaci vytvořené technologicky lepšími mimozemšťany? Pokud je životu souzeno vytvořit technologicky vyspělé civilizace, které dokážou vytvářet počítačové programy, může existovat více simulovaných vesmírů než těch skutečných, takže si lze představit, že jsme v jednom z nich. Tato domněnka může znít podivně, ale vše je založeno na našem současném chápání fyziky a kosmologie. Určitě bychom však měli být otevření ohledně možnosti, že je mnoho věcí, kterým nerozumíme. Možná, že zákony, které vidíme, a konstanty, které měříme, jsou pouze lokální a liší se v jiných částech vesmíru.

Fyzická realita by nakonec mohla zahrnovat složitosti, které náš intelekt ani naše smysly nemohou pochopit. Některé elektronické mozky prostě mohou mít docela jiné vnímání reality. Ani nemůžeme předvídat nebo pochopit jejich motivy. Proto nemůžeme posoudit, zda současné rádiové ticho, které SETI zažívá, znamená absenci vyspělých mimozemských civilizací, nebo fakt, že to tak chtějí. Dále čtěte: Program NASA zavede na Měsíc internet i navigaci.

Zdroj: The Conversation.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod