Proč astronauti potřebují skafandry? S jejich těly by se jinak děly hrozné věci

 Technologie 
14. listopadu 2021 16:47 / Mirka Malá
  7
📷
2 fotografie v galerii
Bez skafandru na astronauty čeká drsná smrt Pixabay
Co by se stalo s vaším tělem, kdyby bylo vystaveno vakuu vesmíru, tedy pokud byste na sobě neměli skafandr? Rozhodně by to nebylo nic pěkného. A proto se vyvíjejí stále nové technologie, aby skafandy byly nejen bezpečné, ale také pohodlné a poskytovaly astronautům veškerý komfort.

Astronaut by ve vesmíru bez obleku nepřežil, to je jasné. Ale na rozdíl od hollywoodských sci-fi filmů by jeho smrt netrvala několik vteřin, nýbrž dlouhé minuty, navíc by bylo umírání doslova velmi drsné.

Vesmír je vakuum bez vzduchu

A to znamená, že na rozdíl od Země tam není žádná atmosféra a žádný tlak vyvíjený molekulami vzduchu. Atmosférický tlak určuje teploty, při kterých se kapaliny vaří a mění se v plynné. Pokud je tlak vyvíjený vzduchem mimo kapalinu vysoký, jako je tomu u hladiny moře na Zemi, je pro bublinky plynu těžší se tvořit, stoupat k povrchu a unikat. Ale protože v prostoru prakticky neexistuje atmosférický tlak, bod varu kapalin výrazně klesá. A to v praxi znamená, že bez skafandru by se nejprve v těle astronauta začaly vařit všechny tekutiny a okamžitě by se změnily z kapaliny na plyn. "V podstatě všechny vaše tělesné tkáně, které obsahují vodu, začnou expandovat," řekl Kris Lehnhardt, lékař operační vesmírné medicíny NASA.

U astronautů bez obleku se krev protékající žilami vaří méně rychle než voda v tkáních, protože oběhový systém má svůj vlastní vnitřní tlak, ale rychle by došlo k masivnímu ebulismu v tělesných tkáních. Nic z toho nelze přežít a smrt přichází do dvou minut.

Ale to není zdaleka všechno

Vakuum vesmíru také vytahuje vzduch z plic, což znamená, že během několika minut dojde k udušení. Po počátečním návalu vzduchu by vakuum nadále vytahovalo plyn a vodní páru z těla přes  dýchací cesty. Nepřetržité vaření tělesné vody by také vyvolalo chladivý efekt, protože vypařování molekul vody by absorbovalo tepelnou energii z těla a způsobilo by téměř zmrznutí částí v blízkosti nosu a úst. Zbytek těla by se také ochladil, ale to je pomalejší proces, protože by nedocházelo k tak velkému odpařování. Člověk by tedy mohl zmrznout z vypařování tělesné vody a pomalé ztráty tepla zářením vycházejícím z jeho těla. 

Tedy opravdu strašlivá smrt. Proto jsou skafandry a především bezpečné skafandry pro astronauty naprosto klíčové. A nové technologie by měly astronautům přinést ještě větší bezpečí a komfort. Ovšem právě kvůli vývoji nových technologií pro skafandry budoucích lunárních astronautů se s největší pravděpodobností lunární program Artemis o něco opozdí. Dále čtěte: Vědci věří, že našli portál do páté dimenze.

Zdroj: Live Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?