První zdravotnický pracovník s umělou inteligencí už ordinuje. Pomůže s duševním i fyzickým zdravím

 Technologie 
27. září 2023 14:48 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Florence 2.0 vám poradí s každým zdravotním problémem Pexels (Ilustrační fotografie)
Pokud patříte mezi ty, kteří neradi navštěvují ordinace ošetřujících lékařů, bude se vám zamlouvat nápad, se kterým přišla WHO. Spustila totiž aplikaci, jejímž hlavním aktérem je první zdravotnický pracovník s umělou inteligencí, ke kterému byste měli mít přístup, ať už jste z jakéhokoliv kouta na světě.

Světová zdravotnická organizace spustila na začátku října loňského roku aplikaci WHO Digital Health Worker s podporou umělé inteligence (AI). Její název zní Florence verze 2.0 a nabízí svým uživatelům inovativní a interaktivní platformu, která je určena ke sdílení různých zdravotních témat, a to až v sedmi jazycích.

Sympatická tvář Florence vám může pomoci s nesčetnými zdravotními problémy a nabídnout vám cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. Není proto vždy nutné chodit ke svému praktickému lékaři, protože v některých případech si hravě vystačíte s radami rychlého a vždy dostupného AI pracovníka. Rovněž však aplikace bojuje proti dezinformacím spojovaným především s celosvětovou pandemií COVID-19 a zabývá se jejich dopady.

Žádný problém není problém

Ať už máte jakýkoliv problém, Florence vám prostřednictvím videohovoru poskytne rady ke zvládání stresu, zdravé životosprávě a správnému jídelníčku, poradí jak přestat kouřit a odpoví vám i na dotazy ohledně vakcinace proti COVID-19. Stačí zadat pár jednoduchých informací a klíčových slov, spustit kameru a mikrofon a hovor může započít. V tuto chvíli jsou všechna témata k dispozici pouze v anglickém jazyce, ale do konce letošního roku by měly být aktualizovány i další jazyky.

Kvalitu obrazu a celého probíhajícího videohovoru do velké míry ovlivňuje rychlost internetového připojení. Pro Florence je také nesnadné rozumět vašim dotazům, pokud se nacházíte v rušné místnosti, nebo se ve vaší blízkosti baví jiní lidé. Volat z tichého místa je proto pro kvalitní rozhovor, který můžete zahájit zde, nezbytné. A pokud Florence nebude znát odpověď na vaši otázku, poskytne vám nejrozumnější postup, který by měl následovat.

Boj proti dezinformacím

Jak již bylo řečeno, Florence pomáhá i v boji proti dezinformacím, kterých se kolem pandemie COVID-19 objevilo mnoho. Pandemie měla rovněž velký dopad i na duševní zdraví velké části populace a odhaduje se, že od té doby má na světě 1 z 8 lidí duševní potíže. Poskytuje proto i rady, jak si udržet duševní zdraví a jak přestat kouřit a zdravěji jíst. Díky tabáku a nezdravé stravě zemře ročně 16 milionů lidí, ale rovněž fyzická nečinnost je velkým tématem. Způsobuje nemoci, jako jsou rakovina, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka či plicní choroby. Tato onemocnění lze však i díky Florence lépe kontrolovat a díky užitečným radám zdravotníka s AI jim lze i předcházet.

Kdo za vším stojí

První zdravotnický pracovník s umělou inteligencí je prominentním prvkem partnerství Sport for Health a WHO s podporou katarského ministerstva veřejného zdraví. Projekt je rovněž podporován technologickou společností Soul machines, jež dává život avatarům. "Nyní víme, že digitální technologie hrají důležitou roli a můžeme díky nim pomáhat lidem po celém světě. Zdravotní pracovník AI Florence je skvělým příkladem toho, jak lze využít technologie k podporování a chránění lidského zdraví, a to jak duševního, tak fyzického," řekl Andy Pattison, vedoucí týmu WHO pro digitální kanály.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: who.int

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod