F-16 budou létat na Ukrajině. Jsou ale 45 let staré

 Letectví 
22. května 2023 18:53 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
F-16 je už starý stroj, stále ale může konkurovat ruským Su-35 Depositphotos
V uplynulých měsících to vypadalo jako nesplněný sen, nyní je ale jasné, že Ukrajina vymodlené stíhačky F-16 v následujících měsících skutečně dostane, dokonce od řady zemí z celého světa. Jde ale o 45 let staré stroje.

Otázka tedy zní, zda tak staré stíhací letouny mohou skutečně Ukrajině pomoci proti letecké převaze Ruska, které obvykle používá svoje stroje Su-35. Stíhačky F-16 poprvé vstoupily do služby před 45 lety, a to je skutečně už hodně dávno.

F-16 Fighting Falcon je americký jednomotorový víceúčelový stíhací letoun doslova do každého počasí. A i když je tak starý, pro zahraniční zákazníky jej Američané stále vyrábějí, samozřejmě ve vylepšených verzích. Takže to je první část odpovědi na otázku, zda na Ukrajině mohou být tak staré stroje vůbec něco platné.

Mezi klíčové vlastnosti F-16 Falcon patří snadné manévrování a také fly-by-wire řízení letu, které z něj dělá opravdu agilní letadlo. F-16 má head-up display, který promítá vizuální letové a bojové informace před pilota, takže mu nic nebrání ve výhledu. Stíhačka má ve svém nosu radar pro detekci cílů ve střední a vysoké nadmořské výšce. Ten má čtyři provozní frekvence v pásmu X a poskytuje čtyři provozní režimy vzduch-vzduch a sedm provozních režimů vzduch-země pro boj, a to i v noci nebo za špatného počasí. Novější verze F-16 mají i inovované radary, které mají větší dosah a rozlišení stejně jako 25 provozních režimů, včetně pozemního mapování, Dopplerova ostření paprsku, indikace pozemního pohyblivého cíle, námořního cíle a sledování při skenování až pro 10 cílů. Umí také navádět radarové naváděné střely, jako je například AIM-7 Sparrow. Ty úplně nejnovější verze F-16 umí mimo jiné díky novým radarům autonomní detekci a zaměřování za každého počasí pro systém GPS. Verze F-16E/F je vybavena aktivním elektronicky snímaným radarem AN/APG-80.

Verze F-16A, která se na Ukrajině s největší pravděpodobností objeví, se vyráběla do roku 1985. Má rotační kanón M61A1 Vulcan se zásobou 515 kusů munice a maximální hmotnost výzbroje je 6 895 kg na 9 závěsnících. Unese střely 2x AIM-7 Sparrow, 6x AIM-9 Sidewinder, 6x AIM-120 AMRAAM, 6x AGM-45 Shrike, 6x AGM-65 Maverick a 4x AGM-119 Penguin. Nebo rakety 4x LAU-61/A, každý pro 19 raket Hydra, dále 4x LAU-68/A, každý pro 7 raket Hydra a 4x LAU-10/A, každý pro 4 rakety Zuni.

Zdá se totiž, že Ukrajina nakonec dostane různé verze F-16, vždy se ale s největší pravděpodobností bude jednat o některou z verzí F-16A. Například z Belgie by mohlo přijít 44 strojů F-16AM, Nizozemsko by mohlo poslat 24 strojů verze F-16A a další letouny nabízí i Dánsko. Američané nakonec zřejmě také dodají starší verze této stíhačky, aby nové technologie z novějších verzí náhodou nepadly do nepatřičných rukou při případném sestřelení. I tak by ale staré F-16 mohly na Ukrajině sehrát velkou roli. V současné době má totiž Rusko velkou vzdušnou výhodu. Ruští piloti mají ve svých strojích výkonnější radary, mají rakety vzduch-vzduch dlouhého dosahu R-77-1 a R-37M, a starým ukrajinským strojům se tak snadno vyhnou. Ukrajinští piloti tak prakticky nemohou střílet. Na starých ruských letounech, které používají, jsou tak zastaralé technologie, že piloti nemohou vystřelit na větší vzdálenost a navíc neustále musí létat velmi nízko, aby se co nejvíce maskovali před radarovou detekcí.

Autorský článek, další zdroj: BBC    

Témata: F-16, stíhačka, Ukrajina
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod