Z nového modelu legendárního Humvee se stala dokonalá platforma pro sebevražedné drony

 Vojenství 
22. října 2022 08:50 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Z poměrně malého Humvee může vyletět najednou 24 dronů AM General LLC / volný zdroj
Drony v poslední době nabírají na bojištích stále větší důležitosti, a tak se americká armáda dočkala nového modelu Humvee, z jehož malé korby lze odpalovat desítky malých sebevražedných dronů.

Společnost, která toto legendární americké vojenské vozidlo vyrábí, představila jeho nový model, který ze své korby dokáže vypouštět desítky známých amerických sebevražedných dronů Switchblade najednou.

Humvee Sabre Blade, jak se nový model vojenského vozidla označuje, umí vystřelit 24 kusů munice najednou, konkrétně jde o 10 sebevražedných dronů Switchblade 600 s dlouhým dosahem a 14 Switchblade 300 s kratším doletem. Dokáže také sestřelit přilétající nepřátelské drony pomocí namontovaného granátometu.

Takže, podtrženo a sečteno, nové Humvee Sabre Blade je klasické obrněné Humvee s mobilní platformou pro odpalování sebevražedných dronů s vlastní protidronovou obranou. Takže poměrně skvělá mobilní zbraň.

Drony Switchblade, kterými nové Humvee disponuje, jsou malé, ale mrštné. Switchblade 300 měří jen 61 centimetrů a umí doletět až na vzdálenost 10 kilometrů. Jeho malá velikost nicméně omezuje jeho výdrž na 10 minut letu. Switchblade využívá barevnou kameru a lokalizaci GPS k identifikaci, sledování a zasahování cílů, stejně jako je možné jej předprogramovat na kolizní kurz. Jeho hlavice má výbušnou náplň ekvivalentu 40mm granátu k ničení lehkých obrněných vozidel a personálu.

Switchblade letí na elektrický pohon, což dohromady s jeho malou velikostí znamená, že jeho přílet není slyšet a vidět je až na poslední chvíli. Je to typický sebevražedný dron, jenž už po vypuštění během letu na cíl nelze ovládat.

Větší Switchblade 600 je už úplně o něčem jiném, protože váží 54,5 kilogramu a doletí do vzdálenosti 40 kilometrů za 20 minut velkou rychlostí, pak zpomalí a může letět dalších 20 minut do vzdálenosti dalších 40 kilometrů. Nakonec zaútočí rychlostí 185 kilometrů v hodině svojí hlavicí  s antitankovou střelou, proto je také tento větší Switchblade určen především k ničené obrněných vozidel všeho druhu.

Díky tomuto nákladu je nové Humvee skutečně velmi účinnou mobilní zbraní. Ale na světě není rozhodně samo. Čína totiž před časem otestovala něco podobného. Rovněž se jedná o hromadné vypouštění malých sebevražedných dronů z nějaké mobilní platformy. Čína konkrétně testovala vypouštění dronů z vojenského nákladního vozidla a také z helikoptéry. Další informace o tom, jak testování dopadlo nebo jaké schopnosti mají drony mít, samozřejmě nejsou k dispozici.

Humvee neboli High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle je tedy spolu s drony Switchblade první, který může vyrazit do boje. A kdo nezná Humvee, tak je to dnes již legendární lehké vojenské vozidlo s pohonem všech kol, který prakticky nahrazuje džípy, které americká armáda před desítkami let hojně využívala. Humvee také primárně používá armáda Spojených států, ale také i armády dalších zemí. Humvee bylo samozřejmě hodně vidět ve válce v Zálivu v roce 1991, kde se statečně vyrovnávalo se zrádným pouštním terénem.. Humvee bylo dlouho nepancéřované, ale právě válka v Iráku ukázala, že je potřeba toto vozidlo opancéřovat.

Humvee jako takové poprvé vstoupilo do služby v roce 1985 a dnes je stále nepostradatelným vozidlem americké armády, i když některé jeho dřívější funkce už převzala jiná vozidla. Samotné Humvee existuje v současné době ve čtyřech různých verzích v návaznosti na vojenské potřeby jeho využití, přičemž verze s drony je tedy tou nejnovější

Autorský článek, další zdroj: Vice

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?