Česko objednává švédské obrněnce, vyvinuté v osmdesátých letech. Od té doby se jejich design výrazně nezměnil, přesto jsou velmi nebezpeční

 Vojenství 
31. srpna 2022 08:51 / Mirka Malá
  20
📷
2 fotografie v galerii
CV90 jsou staří, ale velmi modernizovaní obrněnci BAE Systems
Česko a Slovensko si vzájemnou spoluprací pomohou při nákupu a provozu švédských bojových vozidel pěchoty CV90. Přitom jde o poměrně staré obrněnce, jejichž vznik sahá do osmdesátých let minulého století.

S tak starými obrněnci by naše armáda asi velké štěstí neudělala. Vyvinuti totiž byli už v polovině osmdesátých let minulého století a od té doby se jejich design zrovna dvakrát nezměnil. Naštěstí ale výrobce tato pásová vozidla bojové pěchoty neustále modernizuje. Takže co jsou CV90 doopravdy zač?

První dodávky švédské armádě byly zahájeny v roce 1993. CV90 ale v současné době používá řada evropských zemí, kromě Švédska pak ještě Dánsko, Finsko, Nizozemsko, Norsko a také Švýcarsko. Teď to ale začne být malinko složité. Švédské CV90 jsou vyzbrojeny 40mm kanóny, zatímco všechny ostatní exportní modely jsou vybaveny 30mm nebo 35mm kanóny, takže lze předpokládat, že do Česka poputují právě tyto verze.

Jenomže verzí CV90 je od devadesátých let stále víc, takže v současné době mají tito obrněnci poměrně vysoké číslo 16 variant. Každá varianta je přitom upravena tak, aby splňovala jiné požadavky. Ve svém designu, který je prakticky třicet let starý, zůstávají ale CV90 prakticky beze změn. Jsou ale vylepšeny téměř k dokonalosti.

Takže co umí moderní verze CV90? Velmi důležité je to, že mají svařovaný ocelový pancéřový trup. V manuálu stojí, že přední oblouk vozidla odolá zásahům 30mm pancéřových nábojů, které například rádi používají Rusové. Celoobvodová ochrana pak funguje proti 14,5 mm průrazným nábojům. Nejnovější verze CV90 také odolají minovým výbuchům odpovídajícím 10 kg TNT a mají také aplikační keramické brnění pro všestrannou ochranu proti 30mm nábojům prorážejícím pancíř a vylepšenou ochranu proti výbuchům a improvizovaným výbušným zařízením. Lamelový pancíř může být vybaven ochranou proti tandemovým nábojům RPG.

Hlavní výzbrojí CV90 IFV je 40mm kanón Bofors, což je upravené protiletadlové dělo, vyvinuté na počátku 50. let. Tato zbraň se přes své stáří ukázala jako velmi úspěšná. I dnes v podstatě zlikviduje téměř všechny existující obrněné transportéry a bojová vozidla pěchoty a je nebezpečná i pro starší tanky, jako jsou T-55 a T-62. Tento 40mm kanón je napájen z krabicových zásobníků s kapacitou 24 ran. Jak už bylo řečeno,  exportní verze CV90 jsou ale vyzbrojeny 30mm nebo 35mm kanóny. K dispozici je také koaxiální 7,62 mm kulomet a 71 mm minomet.

Švédský obrněnec je rovněž navržen tak, aby minimalizoval radarové a infračervené podpisy. Používá také filtry pohlcující teplo, které poskytují ochranu před termovizí, zesilovače obrazu a infračervené kamery. Vozidlo má také tichý pohyb, který celkově vylepšuje technologii stealth. Obrněnci uvezou osm vojáků a tři členy posádky. Za třicet let se také vylepšil jejich dojezd, který je dnes někde okolo 600 kilometrů a lze je upravit i na obojživelnou variantu.

Takže které varianty by nakonec mohla česká armáda ve své výzbroji mít? Je tu základní exportní varianta CV9030, osazená 30mm kanónem Bushmaster II.  Tato vozidla mají Finové, Norové a  Švýcaři. Druhá a vylepšená exportní varianta nese označení CV9030 Mk.2 a liší se především silnějším motorem. Pořád jde ale o verzi z konce devadesátých let minulého století. CV9035 je dále vylepšená exportní varianta, osazená 35mm kanónem Bushmaster III. Mají ji Dánové a Nizozemci. Automatické dělo Bushmaster III s dvojitým podáváním střílí rychlostí 150-200 ran za minutu. Jeho střela High-Explosive má značnou ničivou sílu. Střela prorážející pancíř proniká téměř 50mm do pancíře na vzdálenost 3 000 m. Tato zbraň může také střílet novou programovatelnou municí. Vozidlo má zvýšenou pancéřovou ochranu a nejsilnější motor ze všech. Rozhodně jde o nejlepší a nejmodernější verzi CV90 ze všech.

Autorský článek, další zdroj: Army-Technology

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod