Nová mikrovlnná zbraň dokáže zničit všechna elektronická zařízení

 Vojenství 
13. července 2022 10:45 / Mirka Malá
  9
📷
1 fotografie v galerii
Střely JASSM by v budoucnu mohly být nosičem nové mikrovlnné zbraně DVIDS - Defense Visual Information Distribution Service / volný zdroj
Je to rozhodně zbraň nové generace. Jmenuje se HiJENKS a zničí prakticky veškerou elektroniku, aniž by cokoli vyhodila do povětří nebo snad někoho zabila.

Taková zbraň bude v budoucnu velice užitečná. Dnes je na elektronice závislé prakticky všechno a HiJENKS si s tím dokáže poradit. Proč zbytečně střílet na tanky a demolovat všechno okolo a riskovat ztráty na lidských životech, když stačí jen zapnout tuto mikrovlnnou zbraň a tanky vyřadit z provozu.

Jak už to tak u řady technologií bývá, i tentokrát se armádní vývojáři inspirovali přírodou. Konkrétně jde o silnou sluneční bouři z roku 1859, která tehdy vyřadila z provozu například veškeré telegrafní zařízení. A není žádným tajemstvím, že až jednou přijde další taková sluneční bouře, bude celý svět, nebo v lepším případě jeho část, odříznuta na nějakou dobu od všeho, protože zkrátka nebude fungovat nic. Nepůjde proud, internet, žádné systémy v obchodech, prostě nic.

A takto nějak nová zbraň funguje. Nikoho sice nezabije, což je jistě dobře, ale vyřadí z provozu prakticky všechno. Taková podobná zbraň už tu byla, ale šla do důchodu před třemi lety. Říkalo se jí CHAMP a fungovala o něco komplikovaněji, než HiJENKS. Byla vlastně součástí střely s plochou dráhou letu a když tato střela doletěla nad požadované území, hlavice vybuchla. Výsledkem byl puls elektromagnetického záření, který vyřadil z provozu všechna elektronická zařízení.

HiJENKS má být v podstatě modernější a flexibilnější CHAMP. Teď se dokončují testy, které vypadají skvěle a v budoucnu by mohla tato zbraň sloužit jak v letectvu, tak v námořnictvu. Piloti by mohli tuto mikrovlnnou zbraň nést na střelách JASSM, námořnictvo by ji zase mohlo používat na dronech. HiJENKS bude pravděpodobně také menší, ale zároveň výkonnější než CHAMP.

Takový systém je sice rozhodně lepším řešením, než všechno rozstřílet děly nebo bombami, ale jak by vlastně taková válka probíhala, když si oba nepřátelské tábory vyřadí všechny stroje a zařízení ze hry? Těžko říct. Kdo ví, zda by pak jedinou možností nebyl starý a už do značné míry překonaný boj muže proti muži. Američané totiž dozajista nejsou jediní, kdo takovou zbraň mají nebo vyvíjejí. Stejně, jako se všechny velmoci nyní snaží o vývoj hypersonických střel, budou určitě všichni stát i o mikrovlnné zbraně.

Není žádným tajemstvím, že mnoho zemí pracuje i na dalších systémech. Američané jsou aktuálně uprostřed vývoje systému THOR, která má pro změnu mít schopnost vyřadit elektroniku roje dronů, které mohou být nebezpečné jak pro základny, tak třeba pro lodě či pozemní konvoje. Takový systém má být dokonce k dispozici už v roce 2024.

Autorský článek, další zdroj: C4isrnet

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod