Bezposádkové ponorky budou brzy skutečností. Američané jich budou mít hned několik

 Vojenství 
20. prosince 2021 15:06 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Orca je krásná ponorka, jejíž zbraňové systémy zůstávají zatím utajeny Boeing
Americké námořnictvo oznámilo nové plány na zařízení ve svém centru v Port Hueneme v Kalifornii, které je věnované testování jeho nejnovějších bezpilotních povrchových a podpovrchových vozidel. Tak se tomu totiž říká. Ve skutečnosti jde ale o bezpilotní lodě a ponorky.

Některé ze systémů, které jsou určeny pro Port Heuenme, zahrnují extra velké bezpilotní ponorky a také prototypy pro střední a velké bezpilotní lodě. Rapid Autonomy Integration Lab pak bude jakousi softwarovou továrnou, která bude zodpovědná za zajištění bezproblémového fungování různých technologií a schopností propojených v bezpilotní flotile. 

Co je Orca

Orca je název pro extra velké bezpilotní podmořské vozidlo XLUUV, zjednodušeně řečeno to bude pořádně obrovská ponorka schopná operovat bez posádky.

Orcu vyvíjí firma Boeing už od  září 2017, jak napsal server Breaking Defense. A nyní se už tedy přejde k testování všech jejích schopností. Orca by měla na podmořské misi vydržet až několik měsíců. Americké námořnictvo chce hned pět takových autonomních ponorek. A co víc, všechny by měly být dodány už během příštího roku. Takže obrovské bezpilotní ponorky se budou plavit světovými oceány prakticky už během několika měsíců.

Základní design autonomní ponorky Orca má délku 16 m, což na první pohled není moc na to, že se má jednat o jednu z největších autonomních ponorek, ale Orca bude zahrnovat modulárnější konstrukci, primárně pro schopnost být postavena s přídavným modulem užitečného zatížení o délce až 10 m a kapacitě 8 tun, takže se dostane na celkovou délku 26 metrů. Námořnictvo také bude mít možnost přizpůsobit Orcu potřebám konkrétní  mise, například upřednostnit její chopnost pro sledování, podmořský i povrchový a elektronický boj a hledání min.

Ponorka bude napájena hybridním diesel-lithium-iontovým bateriovým systémem, který baterie dobíjí při vynoření pomocí dieselových generátorů. Jaké zbraně ale Orca bude schopná nést, to zatím Američané nezveřejnili.

Zdroj: Breaking Defense. Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod