Američané vybudouvali v norské jeskyni vojenskou nemocnici. U Arktidy jde do tuhého

 Vojenství 
04. listopadu 2021 06:18 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Norské jeskyně ukrývají tuny vojenského vybavení americké armády U.S. Marine Corps (volný zdroj foto)
Americké námořnictvo nedávno oznámilo, že postavilo polní nemocnici se 150 lůžky na jednom z nejneobvyklejších míst, totiž v jeskyni na neznámém místě v Norsku.

Nemocnice je dalším pokračováním amerických aktivit v jeskynních systémech v Norsku, a to včetně nasazení bojového vybavení americké námořní pěchoty a dokonce i útočných ponorek s jaderným pohonem. Zatímco rozmístění amerických jednotek v norských jeskyních je důležité pro pomoc při obraně Norska před jeho ruským sousedem, poskytuje také bezpečnou základnu pro operace ve stále otevřenější a nebezpečnější arktické oblasti. 

Proč jeskyně

Norsko se nachází v jedné ze strategicky nejdůležitějších oblastí. Člen NATO bohatý na ropu sdílí hranici s Ruskem a leží obkročmo u Norského moře, kterým musí ruská Severní flotila proplout, aby mohla vstoupit do severního Atlantiku. Ale jakkoliv je Norsko bohaté, je v regionu silně převyšováno ruskou armádou. Vojenští spojenci NATO, zejména námořní pěchota USA, pravidelně cvičí posilování země v případě války, čímž brzdí ruskou invazi. 

Norsko je ale velmi hornaté. S pouhými třemi procenty orné půdy v Norsku je zde méně místa pro zemědělství nebo bydlení, než by se mohlo zdát. Proto Američané využívají ke svým aktivitám jeskynní systémy.

Norsko dlouho stavělo jeskyně pro své vlastní ozbrojené síly a od 80. let 20. století začalo budovat jeskyně pro jednotky americké námořní pěchoty. Během studené války mariňáci plánovali vyslat námořní obojživelnou brigádu, aby pomohla bránit zemi. Pro urychlení nasazení brigády během krize byla veškerá těžká technika jednotky uložena v bezpečných, klimaticky řízených jeskyních. Místo toho, aby pluli přes Atlantik a riskovali ztrátu vybavení, mohli si mariňáci jednoduše pronajmout dopravní letadla a odletět do Norska, kde na ně jejich vozidla a vybavení čekalo. 

Dnes program známý jako Marine Corps Prepositioning Program-Norway zahrnuje dostatek uloženého vybavení pro obsluhu třináctitisícové brigády včetně obojživelných útočných vozidel či polního dělostřelectva a zásoby až na 30 dní boje.

Proč nemocnice

Kromě tohoto umístění nemocnice námořnictva v norské jeskyni pracovalo námořnictvo také na zabezpečení námořní základny v Olavsvernu. Olavsvern nabízí podzemní tunel pro ponorky, který vede do podmořského doku vestavěného do svahu. Americké námořnictvo chtělo zařízení jako mezistanici pro jaderné ponorky sledující ruskou Severní flotilu. Zatímco mnoho z těchto základen bylo výslovně postaveno k obraně Norska, měnící se klima jim dává druhotný účel.

Jak teploty na celém světě pomalu stoupají, led v arktických a antarktických oblastech taje a odkrývá dříve nevyužité přírodní zdroje a zejména v Arktidě nové obchodní cesty mezi Evropou, Severní Amerikou a Asií. Jak Čína, tak Rusko dělají všechno možné, aby si zajistily přítomnost v regionu, zejména Rusko přezbrojuje svou armádu a rozšiřuje stávající základny, aby vytvořilo řadu předsunutých stanovišť přes svou severní hranici.

Konkurence v nové, měnící se Arktidě učiní tento region důležitější než kdykoliv předtím a pro americké vojenské plánovače budou americké základny v Norsku důležitější než kdykoliv předtím. Kdy není nemocnice v jeskyni v Norsku jen obyčejnou nemocnicí v jeskyni v Norsku? Když je spárována s po zuby ozbrojenou armádou, která hlídkuje na okraji nejnovějšího potenciálního hotspotu světa. Dále čtěte: Čínské válečné lodě, které byly považované za zcela rezistentní vůči radarové detekci, jsou ve skutečnosti poměrně snadno detekovatelné.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod