Poprvé v historii technologie umožnila, aby se kosmická loď dotkla Slunce

 Technologie 
16. prosince 2021 09:58 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Sonda strávila celých pět hodin ve sluneční koróně NASA Goddard Space Flight Center / Joy Ng (volný zdroj)
Je to opravdu historický počin. Vůbec poprvé se vesmírná loď vyrobená člověkem přiblížila a navázala kontakt se Sluncem.

Stalo se tak už na konci dubna, ale NASA zveřejnila tyto informace až nyní. Sonda Parker Solar Probe proletěla do a skrz sluneční korónu, horní atmosféru Slunce. Nejen že prokázala skvělou účinnost špičkového tepelného stínění, ale Parker také provedla měření in situ, což nám poskytlo množství dosud neviděných dat o srdci naší sluneční soustavy. 

Sonda strávila ve sluneční atmosféře pět hodin

Parker Solar Probe byla spuštěna v roce 2018 s hlavním cílem zkoumat sluneční korónu. Ve své plánované sedmileté misi by měla uskutečnit celkem 26 blízkých přiblížení neboli perihélií ke Slunci s využitím celkem sedmi gravitačních asistenčních manévrů z Venuše, aby se ještě více přiblížila.

Dubnové perihélium bylo osmé a první, během kterého se Parker dostala do koróny. Během téměř pěti hodin ve sluneční atmosféře změřila Parker fluktuace magnetického pole Slunce a odebrala vzorky částic. "Parker Solar Probe létá tak blízko ke Slunci a nyní snímá podmínky v magneticky ovládané vrstvě sluneční atmosféry, jaké jsme nikdy předtím nedokázali,“ řekl astrofyzik Nour Raouafi, vědec projektu Parker v Johns Hopkins Applied Physics Laboratory. "Vidíme důkazy o bytí v koróně v datech o magnetickém poli, slunečním větru a vizuálně na snímcích. Můžeme skutečně vidět, jak kosmická loď prolétá koronálními strukturami, které lze pozorovat během úplného zatmění Slunce." 

Slunce nemá povrch

Ne každý si to umí představit, ale je to tak. Slunce nemá pevný povrch. Místo toho je jeho hranice definována tím, co nazýváme kritickým povrchem Alfvén, kde jsou gravitace a magnetická pole Slunce příliš slabé na to, aby zadržely sluneční plazmu. 

Jedním z cílů sondy Parker bylo zjistit více o kritickém povrchu Alfvén; jmenovitě, kde to je a jaká je jeho topografie, protože jsme nevěděli ani jednu z těchto věcí. Odhady stanovily, že kritický povrch Alfvén je někde mezi 10 a 20 slunečními poloměry od středu Slunce. Parker vstoupil do koróny na 19,7 slunečních poloměrech a během svého korónového letu klesl až na 18,4 slunečních poloměrů.

"Pozorujeme Slunce a jeho korónu po celá desetiletí a víme, že tam probíhá zajímavá fyzika, která ohřívá a urychluje plazma slunečního větru. Přesto nemůžeme přesně říci, co se tam přesně děje," řekl Raouafi. "S Parker Solar Probe, která nyní letí do magneticky ovládané koróny, získáme dlouho očekávané vhledy do vnitřního fungování této tajemné oblasti."

Zdroj: APS Physics.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod