Vysloužilé akumulátory z notebooků nevyhazujte, ale využijte

 PC a Mobily 
15. ledna 2021 17:57 / Petr Vlach
  2
📷
4 fotografie v galerii
Starý akumulátor z notebooku se dá rozebrat a jednotlivé články využít  Pixabay
Máte klasický notebook a jeho akumulátor už je zralý na výměnu? Použitou sadu nevyhazujte, můžete ji ještě využít.

Většina akumulátorových sad u běžných notebooků i různého nářadí se skládá z různě poskládaných kombinací článků s označením 18650. Tyto články se dají použít na mnoho různých zajímavých projektů.

Parametry článku

Tyto akumulátory jsou typu Li-ion, tedy lithium iontové. Mají napětí 3,7 V a obvykle kapacitu 2600 mAh. Jsou ale schopné dodávat poměrně značný proud. Proto se používají v elektronických cigaretách, svítilnách nebo dokonce jako součást velkých akumulátorových sad elektromobilů. Velikostí jsou tyto články větší než tužkové baterie. Svými parametry je však výrazně předčí. Výhodou je také nízká úroveň samovybíjení. Cena článků je různá. V běžném obchodě stojí něco přes sto korun u běžných modelů. Může se ale vyšplhat i vysoko přes pět set korun u modelů s integrovaným USB portem na nabíjení článku.

Možnost použití starších článků

U sady použitých článků může nastat několik různých situací. Jednou je závada na řídícím obvodu. Články jsou prakticky v pořádku, ale nabíjecí obvod má poruchu, takže sada nefunguje. Takové články pak lze bez problémů využít jinde. Jinou možností poškození je závada jednoho článku. Ostatní by byly ještě použitelné, ale jeden to kazí celé sadě. Při použití jednotlivých kusů to ovšem vůbec nevadí. Vadný kus, který se nezvykle dlouho nabíjí nebo zjevně neudrží kapacitu, prostě vyřadíte a ekologicky zlikvidujete. Ostatní články využijete. Vedle svítilen, nářadí a dalších aplikací je lze použít i při stavbě powerbank. Také se může stát, že akumulátory již obtížně drží kapacitu. Jsou všechny svorně opotřebované, ale vy pro ně najdete využití třeba formou napájení zařízení, kterému stačí jen malá část kapacity. Může jít o různé úsporné lampičky, experimenty s Arduinem nebo jiné využití. Další inspirace získáte i zde.

Nabíjení

Pozor si musíte dát na správné nabíjení těchto článků. Nejsnadnější proto je, pořídit si nabíječku na požadovaný počet článků. Ceny se pohybují od tří set výš. To není právě přívětivé. Pokud hledáte jednoduché, ale účinné řešení, zkuste na internetu vyhledat slovní spojení „Nabíječka Li-ion článku TP4056 MicroUSB“. Tento modul stojí 14 Kč a najdete i jednoduché zapojení na nabíjení jednoho či dvou článků. Vedle tohoto modulu se vám hodí i držák na baterie, který pořídíte kolem 20 Kč. Žádné další díly nepotřebujete. Jen pár vodičů na propojení a umět pracovat s páječkou. Nabíjení tak získáte za pár korun.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve