Sítě 3G se vypínají, nastupují sítě 5G. Co tato změna přinese pro uživatele?

 Technologie 
07. dubna 2021 17:39 / Petr Vlach
  1
📷
4 fotografie v galerii
3G sítě upadají do zapomnění Pixabay
Vypínání 3G sítí je pro mobilní operátory logický krok. Nastupují totiž sítě 5G. Co změna přinese pro uživatele? Máme další informace.

Drtivá většina uživatelů dnes využívá telefonní služby prostřednictvím sítě LTE neboli 4G. V případě, že síť není k dispozici, je zde 2G. Síť 3G se dostala na okraj zájmu.

3G už je překonaná

Když se začínal rozvíjet mobilní internet, byla existence 3G sítě jakousi revolucí. Po epoše připojení EDGE, kdy se stránky internetu zoufale pomalu načítaly a uživatel si držel palce, aby signál nezakolísal, se objevilo 3G a s ním možnosti relativně normálního fungování. Zatímco u EDGE se mohl uživatel teoreticky těšit až na 236 kbit/s, u 3G už to bylo dokonce 42 Mbit/s. Je ovšem třeba si uvědomit, že reálné rychlosti dosahovaly jen části rychlostí teoretických. Přesto se na 3G dalo pracovat normálně. Jenže pokrok se nedá zastavit. V roce 2004 byla 3G síť na našem území čímsi neuvěřitelným. V roce 2012 ale začala nastupovat i u nás síť 4G. Dnes jsme ve fázi, že se může prakticky nepoužívaná síť 3G vypnout. Tak se už stalo nebo brzy stane. Záleží na tom, u jakého operátora se nacházíte.

Kdo pocítí vypnutí 3G

Vypnutí 3G sítě pocítí naprosté minimum lidí, protože operátoři dobře vědí, že tuto síť téměř nikdo nevyužívá. Přesto ale můžete patřit mezi majitele zařízení, které ještě nepodporuje alespoň 4G sítě. Vedle starších mobilů půjde hlavně o různé 3G modemy zabudované v noteboocích a tabletech. Případně o různé USB krabičky na příjem mobilního internetu. Ty už mohou být nyní mimo provoz, případně brzy budou. Nákupem nového zařízení ale získáte možnosti nových rychlostí a lepšího uživatelského zážitku.

Stačí 4G?

Spoléhat se dlouhodobě jen na 4G rozhodně nestačí. Síť má sice teoretické maximum někde kolem 225 Mbit/s, ale reálné rychlosti se pohybují v širokém rozsahu podle lokality. Jsou místa, kde se stejně nedostanete na vyšší rychlost než třeba na 10 či 15 Mbit/s. Pro běžnou kancelářskou práci jistě hodnota dostačující. Dokonce se tak dá přijímat Full HD televize, ale na 4K služby můžete zapomenout. Stejně problematická je i odezva sítě. Je příliš dlouhá, takže počítačoví hráči raději volí připojení prostřednictvím ADSL. Vše proto směřuje k sítím 5G. Uvažujete-li o nákupu nového zařízení, vybírejte raději takové, které je už schopné tuto síť využít.

Co přináší 5G?

Zjednodušeně řečeno ještě rychlejší internet a ještě nižší odezvy. Takže mnohem lepší zážitek z internetu. Zatím jsou jen dílčí zkušenosti těch, kdo mají nová zařízení vybavená 5G modemem a bydlí v lokalitách pokrytých 5G signálem. Obecně se mluví o tom, že rychlost by měla být oproti 4G zhruba 10x vyšší. Uvažovat o tom, že bude možné mít 1Gbit/s v mobilu proto není utopie, ale možná realita. Rovněž odezvy v řádu jednotek milisekund. Mobilní síť tak přináší připojení, které může konkurovat optickému kabelu. Zbývá tedy počkat, jak se do budoucna budou vyvíjet nabídky operátorů. Vedle mobilního připojení bude síť 5G schopná obsloužit i internet věcí, tedy spojení mezi prvky chytré domácnosti, ale i dalších elektronikou nabitých zařízení jako jsou samořiditelná auta a další produkty moderní civilizace. Čeká nás tudíž technologicky velmi zajímavá doba. Ale pokud si někdo myslí, že se zde vývoj zastaví, tak se mýlí. Stačí si přečíst tento článek o rekordně rychlém internetu a uvidíte, že se ještě musí operátoři dál snažit.

Témata: internet, rychlost
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?