Radioaktivní diamantová baterie vydrží 28 000 let. Koupit si ji bude moci již za dva roky

 Technologie 
05. dubna 2021 10:13 / Mirka Malá
  7
📷
2 fotografie v galerii
Baterie z jaderného odpadu a diamantů vydrží věčně NDB
Jedna startupová firma tvrdí, že za dva roky si budeme moci koupit její diamantovou jadernou baterii. A co je na tom tak zajímavého? Tato baterie totiž vydrží až 28 000 let.

Zní to až neuvěřitelně, ale firma NDB vyvinula vysoce výkonnou diamantovou alfa, beta a neutronovou galvanickou baterii, všechny podle vědců mohou fugnovat vlastně celoživotně a hlavně tzv. "zeleně".

Je to opravdu reálné?

Při výrobě své nano diamantové baterie kombinuje NDB radioaktivní izotopy z jaderného odpadu s vrstvami obložených nano diamantů. Diamanty jsou sice vzácné a drahé, ale díky jejich extrémně dobré tepelné vodivosti jsou v oblasti konstrukce zařízení důležité. Monokrystalické diamanty malé velikosti odvádějí teplo od radioaktivních izotopových materiálů tak rychle, že tím vlastně generují elektřinu.

Celá baterie je vlastně koncept diamantové jaderné voltové baterie (DNV) využívající odpadní grafit z grafitem chlazeným jaderným reaktorem, který byl již objeven. Koncept NDB je stejný, ale s vrstvami diamantových a radioaktivních panelů dává vyšší celkové množství energie.

Každý článek baterie bude ale produkovat jen nepatrné množství energie, takže články musejí být kombinovány ve velkém počtu, aby mohly napájet běžná i větší zařízení.

Bude taková baterie bezpečná?

Je to logická otázka. Jak může být baterie vyrobená z radioaktivního odpadu bezpečná pro běžné používání lidmi? Navíc likvidace jaderného odpadu je složitá a nákladná a o výrobě nano diamantů ani nemluvě. Tak jak to tedy je? "Zásobníky DNV spolu se zdrojem jsou potaženy vrstvou polykrystalického diamantu, o kterém je známo, že je nejvíce tepelně vodivým materiálem, má také schopnost zadržovat záření uvnitř zařízení a je to nejtvrdší materiál, tvrdší než nerezová ocel. Díky tomu je náš produkt extrémně odolný a zároveň zabezpečený proti neoprávněné manipulaci,“ vysvětlují vědci z NDB.

Zdá se tedy, že budoucnost je ve znamení malého, téměř nezničitelného bateriového článku. Mohli byste vlastnit jedny hodinky s jedinou baterií a předávat je dál po celé generace.

Diamantové baterie by také mohly napájet určité druhy kosmických lodí, jako jsou satelity. Nároky za 28 000 let jsou založeny na vesmírných aplikacích s nízkou spotřebou energie, jako je tato, kde třeba kosmická sonda podobná Voyageru může fungovat na malém množství energie po extrémně dlouhou dobu.

A pokud je zkombinován dostatek těchto bateriových článků, stále by mohly napájet běžné věci, například udržovat naše malé LED displeje rozsvícené, a zároveň poskytovat tah pro letadla nebo elektrické vozy. Dále čtěte: Tajné zprávy tvrdí, že UFO porušilo zvukovou bariéru bez zvukového boomu. Budou někdy tyto zprávy zcela odtajněny?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?