Výřezy v displeji telefonu pro selfie kameru jsou minulostí. Výrobci chystají různé varianty

 PC a Mobily 
10. září 2020 08:08 / Petr Vlach
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pořizování selfie se stalo fenoménem Depositphotos
Všichni známe současné trendy u mobilních telefonů. Většina displejů má v sobě různé otvory a výřezy pro přední kamery. Zdaleka ale ne všechny. Máme informace o novinkách na tomto poli.

Dříve se selfie kamery umísťovaly do horního rámečku telefonu. Pak nastala honba za co největším displejem, který by ale nezvětšil celkovou velikost telefonu. Výrobci logicky přišli s výřezy v displeji, případně s „průstřely“. Nepolevuje ani snaha se těchto na pohled ošklivých záležitostí zbavit.

Otočný fotoaparát

Se zajímavým konceptem přišla firma ASUS. Už loni představila otočný fotoaparát. Princip je velmi jednoduchý. Modul s čočkami fotoaparátu, které jsou otočené v základní poloze dozadu se v případě aktivace selfie kamery pomocí krokového motorku obrátí do polohy čelem k vám. Telefon dokonce umožňuje jemné nastavení úhlu, ze kterého budete snímat. Výhodou je, že máte k dispozici relativně kvalitní snímač i pro selfie a pak právě to, že se zbavíte otravných výřezů v displeji. Nevýhodou je riziko poškození mechanismu a menší odolnost telefonu vůči prachu a povětří.

Výsuvný fotoaparát

S jiným konceptem přišla například firma Xiaomi, která použila u některých modelů výsuvnou selfie kameru. V klidovém režimu je uschována v těle telefonu a při aktivaci se opět pomocí krokového motorku vysune ven. Výhody a nevýhody jsou zhruba stejné jako v předchozím případě, jen zde neplatí, že byste měli kvalitnější selfie.

Fotoaparát pod displejem

Mnozí výrobci proto připravují variantu, kdy bude selfie kamera uschována pod displejem. Půjde o podobné řešení jako v případě čtečky otisků integrované do displeje. Princip je ten, že kamera snímá vše potřebné. V cestě světlu brání vrstva displeje, ale současné fotoaparáty disponují už značnou citlivostí a navíc mají telefony poměrně výkonný hardware i umělou inteligenci, takže dojde k přepočtu získaného snímku tak, abyste neměli obraz degradovaný hůře prostupnou vrstvou displeje nad fotoaparátem. Pod displej se dnes schová i sluchátko a senzor okolního osvětlení či přiblížení. Jako první dotáhla do vítězné fáze tento koncept firma ZTEs modelem Axon 20 5G. S dovozem do ČR se asi nepočítá, ale jistě bude následovat mnoho výrobců, kteří půjdou stejnou cestou. Další zajímavosti ze světa mobilů si pak můžete přečíst třeba v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?