TikTok špehuje pomocí klávesových zkratek. Zachytila to nová bezpečnostní funkce

 PC a Mobily 
30. června 2020 07:08 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Špehování odhalilo až testování nové verze systému pro iPhone Depositphotos
Nová bezpečnostní funkce v systému iOS 14 zachytila špionážní aktivity oblíbené sociální sítě TikTok, prováděné hojně na milionech uživatelů.

Populární platforma sociálních médií provádí špionáž doslova každých pár vteřin, a to systémem kopírováním textu ze schránky uživatele, čímž efektivně zaznamenávala stisky kláves bez jejich vědomí.

Špionáž odhalilo testování nových iPhonů

Ačkoli TikTok dříve pochopitelně vše prováděl v tajnosti, nyní byly praktity této sociální sítě odhaleny. Pomohlo k tomu testování nového softwaru pro telefony iPhone. Během testů uživatelé neustále dostávali oznámení, že tato aplikace shromažďuje jejich uživatelská data.

TikTok to ovšem obratem popřel a tvrdil, že se jednalo o reakci systému na spamy. Jak už to ale u čínských záležitostí bývá, po počátečním odmítání přišla i v tomto případě nakonec informace o tom, že TikTok zastaví špehování stisků kláves během několika týdnů.

Rychlý úspěch TikToku

TikTok byl za svou krátkou existenci spojován se špionáží už mnohokrát. Ostatně nějaké sledování svých uživatelů provádí většina sociálních sítí a mobilních aplikací. V tomto případě je celá kauza horší v tom, že jde o čínské aktivity.

Cesta ke slávě TikToku byla taky velmi rychlá. V roce 2017 jistá čínská společnost koupila jinou firmu se sídlem v Šanghaji, která provozovala obdobnou síť a soustředila se především na americký trh.

Po spojení obou čínských firem vznikla sociální síť TikTok, která se rychle rozšířila po celé Americe a v současné době ji používá nejméně půl miliardy lidí po celém světě.

Za svou krátkou existenci měl TikTok mnohokrát potíže se svým obsahem. Vše je na něm totiž veřejné, používat ho může i ten, kdo si nevytvoří účet. TikTok tak cílí především na děti, přestože se to v této čínské aplikaci doslova hemží nepřijatelným obsahem, včetně pornografie, kyberšikany a sexuálními predátory. TikTok dokonce indická vláda už dvakrát zakázala používat.

Přestože tuto sociální síť využívají hlavně děti, je právě pro tuto cílovou skupinu prakticky nejméně vhodná. Rodiče by se tak velmi měli zajímat o to, zda a jak TikTok jejich děti využívají a s jakým obsahem se na této síti setkávají. Dále čtěte: Nebezpečí sdílení osobních informací na sociálních médiích.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?