Nové raketové ponorky amerického námořnictva ponesou zničující jadernou sílu

 Vojenství 
15. listopadu 2020 08:38 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Nové americké ponorky budou mít zdrcující jadernou sílu US NAVY
Americké námořnictvo zadalo objednávku ve výši 9,4 miliard dolarů na první ze svých ponorek s jaderným pohonem a balistickými střelami nové generace.

Objednávka pokrývá náklady na ponorku USS Columbia, vlajkovou loď ponorek třídy Columbia (na hlavní fotografii), jakož i náklady na stavbu druhé ponorky USS Wisconsin. Třída Columbia nahradí starší ponorky třídy Ohio, nedávno vyhodnocené jako nejnebezpečnější na světě, přičemž každá ponorka bude schopna reagovat na překvapivý útok ničivým termonukleárním protiútokem.

Ponorky s drsnou výbavou

První Columbia se na svou první jadernou plavbu vydá v roce 2031. Námořnictvo plánuje nahradit stávajících 14 ponorek s balistickými střelami třídy Ohio dodaných v letech 1981 až 1997 celkem 12 ponorkami třídy Columbia. Jejich životnost je pak plánována na zhruba 50 let.

Každá Columbia bude vyzbrojena až 16 balistickými hlavicemi na raketách Trident D-5. Trident D-5 je raketa na tuhá paliva s doletem 4600 mil a je schopná nést až 14 termonukleárních hlavic W-76-1, každá s ničivou silou šestkrát větší než bomba svržená na Hirošimu. Trident D-5, které už slouží na současných ponorkách třídy Ohio, obsahují čtyři až pět hlav W-76-1 nebo jednu novou hlavici W-76-2.

Za předpokladu, že každá Columbia ponese 14 Tridentů D-5 vyzbrojených pěti hlavicemi s většími hlavicemi a dvě D-5 s menšími hlavicemi, jediná ponorka by mohla nést více než šest megatun jaderné palebné síly, což odpovídá 6 310 000 tun TNT.

Ponorky budou součástí jaderné triády

Ponorky vybavené raketami Trident D-5 jsou součástí americké jaderné triády. Triáda se skládá ze 76 bombardérů s posádkou B-52H Stratofortress a 20 bombardérů B-2 Spirit, dále ze 400 mezikontinentálních balistických raket Minuteman III a 14 ponorek. Všechny tři složky této triády se vzájemně doplňují.

Hlavní výhodou nebezpečných ponorek je schopnost skrýt je ve světových oceánech, přičemž každá z nich může v případě překvapivého útoku zničit domovinu nepřítele. Jedna ponorka má schopnost vypálit jaderné střely na desítky nepřátelských cílů. Tím USA odrazují nepřítele od jaderného útoku na Spojené státy.

Dvanáct ponorek Columbia bude v budoucnu ukryto v Tichém a Atlantickém oceánu a budou se plavit na týdenních hlídkách ze základen ve Washingtonu a na Floridě.  

USNI News cituje velitele námořních operací Mikea Gildaye, který řekl, že od nových ponorek očekává nejen mohutnou palebou sílu, ale také rychlost. Dále čtěte: Nejnebezpečnější ponorky světa. První místa žebříčku zabraly americké ponorky třídy Ohio.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?