Pokud si nepamatujete název písničky a chcete ji vyhledat, zabroukejte ji Googlu

 PC a Mobily 
11. listopadu 2020 07:28 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Google nově vyhledá váš oblíbený song Depositphotos
Určitě se vám stává, že si pořád zpíváte nějaký oblíbený hit, ale nevíte, jak se ten song jmenuje. Nyní stačí, když ji zabroukáte Googlu a budete hned vědět, jak se vaše oblíbená písnička jmenuje a kdo ji zpívá.

Google totiž nyní nabízí jednoduché řešení. Můžete mu úryvek vašeho oblíbeného hitu zazpívat nebo zapískat a vyhledávač vám nabídne seznam těch songů, které přicházejí v úvahu.

Jak na to

V zařízení iOS otevřete aplikaci Google nebo najděte widget Vyhledávání Google. Klepněte na ikonu mikrofonu a vydejte mluvený povel "Co je to za skladbu“, popřípadě klikněte na tlačítko "Vyhledat skladbu“. Poté zazpívejte nebo zapískejte asi patnáctisekundový úryvek.

V Google Assistant pro změnu vydejte pokyn "Hej Google, co je to za píseň?“ a pak ji zazpívejte. Pak můžete skladbu poslouchat v hudební aplikaci, najít její text, získat informace o skladbě i umělci atd.

Za vším jsou algoritmy

Algoritmy strojového učení Google poté, co zazpíváte svůj úryvek, skenují digitalizované písničky, aby zjistily potenciální shody. S touto službou vyhledávač přišel poté, co se opravdu množily dotazy na vyhledávání písniček. Údajně se taková otázka objevila asi 100milionkrát za měsíc.

Google neuvádí, jak velká je úspěšnost samotného vyhledávání. Faktem je, že ne každý uživatel umí dobře zpívat nebo pískat, tudíž samotné zadání může sám uživatel značně zkomplikovat.

Na druhé straně není žádným tajemstvím, že je skutečně mnoho lidí, kteří si oblíbí nějakou písničku, aniž by věděli, kdo ji zpívá a jak se jmenuje. Pro fanoušky hudby je to tedy služba docela užitečná.

Společnost říká, že trénuje svoje vyhledávací modely na různých zdrojích, včetně lidí zpívajících, pískajících nebo hučejících, stejně jako na studiových nahrávkách, ze kterých jsou odstraněny nástroje, aby algoritmy dokázaly pracovat i s nekvalitním zpěvem svých uživatelů. Funkce vyhledávání by tak měla fungovat poměrně dobře, i když zrovna nemáte pěvecký talent. Dále čtěte: Facebook konečně spouští v Evropě svoji seznamovací platformu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?