Vědci vyvinuli mobilní aplikaci, která dokáže s 92% přesností zjistit, zda jste byli infikováni nemocí Covid-19

 PC a Mobily 
21. dubna 2022 15:15 / Marek Pokorný
  0
📷
1 fotografie v galerii
V budoucnu bude stačit mít pouze aplikaci v mobilu, testy nebudou potřeba. Pixabay
V boji s onemocněním Covid-19 již vymysleli vědci celou řadu praktických pomůcek a technologií, které pomáhají rychle diagnostikovat přítomnost viru v těle.

Nedávno například vědci z Univerzity Palackého v Olomouci zjistili, že  inhalace molekulárního vodíku pozitivně ovlivňuje průběh rekonvalescence u post-covidových pacientů. Podle jejich aktuální studie molekulární vodík může pomáhat i lidem, kteří trpí akutním respiračním onemocněním.

A nyní vědci dokonce vyvinuli mobilní aplikaci pro smartphony, která dokáže s 92% přesností zjistit, zda jste byli infikováni Covidem-19. Nová aplikace s názvem „ResApp“ využívá strojové učení k analýze vašeho kašle. Během testů bylo zjištěno, že správně detekuje Covid-19 se zmíněnou až 92% přesností.

„Rozsah této globální pandemie a pravděpodobný vývoj k endemické nemoci znamená, že potřebujeme škálovatelnější diagnostické nástroje, které dokážou vyvážit naši současnou přílišnou závislost na rychlých antigenních testech a PCR,“ řekla profesorka Catherine Bennettová.

"Rychlým vyloučením COVID-19 by test ResApp na COVID-19 významně snížil počet požadovaných antigenních testů a PCR, přičemž by stále zůstal zachován dohled nad nemocí potřebný pro zvládnutí pokračujícího dopadu Covid-19."

Aplikace „ResApp“ využívá strojové učení k detekci klíčových parametrů při kašli. K testování funkčnosti nové aplikace zaregistroval vývojáři celkem 741 pacientů v USA a Indii, včetně 446 s onemocněním Covid-19.

Výsledky ukázaly, že aplikace dokázala správně detekovat Covid-19 skutečně až u 92% lidí s infekcí. Pro srovnání, laterální průtokové testy zvládnou odhalit jen asi 72 procent symptomatických případů a 58% asymptomatických.

Zdroj: Daily Mail.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?