Byly vyřazeny a léta o nich nikdo nevěděl. České raketomety RM-70 však stále dokáží napáchat obrovské škody

 Vojenství 
21. dubna 2022 07:03 / Lukáš Bauer
  28
📷
2 fotografie v galerii
České raketomety RM-70 GRAD byly armádou vyřazeny Wikimedia Commons / Tomas Kovarik
Legendární české raketomety RM-70 jsou vskutku pozoruhodnou zbraní. Tento salvový raketomet GRAD, který je umístěn na podvozku vozu Tatra byl z České armády před lety vyřazen a poté zcela unikal pozornosti veřejnosti. Nyní byly po letech tyto zbraňové mobilní systémy opět oprášeny a najdou nové využití.

Legendární české raketomety RM-70 léta sloužily české armádě, než byly před několika lety vyřazeny. Od té doby takřka zmizely z povědomí a byly uskladněny kdesi ve vojenských skladech. Nyní se však objevily nepotvrzené zprávy o tom, že tyto salvové raketomety nejspíše putují dobývat ukrajinská území, která okupuje ruská armáda.

Salvový raketomet RM-70 GRAD je, jak už napovídá  jeho název, kombinací československé a sovětské technologie. Jedná se o sovětský raketomet GRAD, který byl hojně nasazován během okupace ukrajinského území ruskou armádou, umístěný na podvozku Tatra československé výroby. Přesněji se jedná o raketomet BM-21 GRAD ráže 122.4 mm instalovaný na automobilu Tatra T-813 8x8 Kolos nebo T-815 VP 8x8 se sovětským podvozkem.

Stará ale stále nebezpečná zbraň

Podobně jako sovětské verze této zbraně, umožňuje raketomet RM-70 palbu salvami nebo jednotlivými raketami. Každé vozidlo má na zádi umístěno čtyři desítky záložních raket, které slouží pro znovu nabití odpalovače. Většina automobilů je vybavena buldozerovým zařízením BZ T-813, které slouží pro vybudování palebného stanoviště. Tento typ raketometu se vyráběl na území tehdejšího Československa v Dubnici nad Váhom v letech 1971–1989.

Raketomet RM-70 byl většinou vybaven původními sovětskými raketami 9M22 a 9M28 nebo tuzemskými JROF s doletem až 20,75 km. Některé raketomety byly později také vybaveny střelami JROF-K s doletem 11 km, „Trnovnik“ s 63 pumami HEAT a s doletem 17,5 km, „Kuš“ s pěti minami PPMI-S1 k ničení živé síly nebo „Križna-R“ se 4 protitankovými minami PTMI-D a dosahem 19,45 km.

Nástupník legendy

Tyto již vysloužilé raketomety nahradila česká armáda novějšími typy RM-70 Vampir, který využívá zcela novou platformu Tatra Force. Toto nové vozidlo je mimo jiné vybaveno čtyřmístnou kabinou, která zajišťuje ochranu proti biologickým útokům a umožňuje též instalaci přídavné balistické ochrany. K pohonu slouží osmiválec Tatra T3C o výkonu 270 kW, jeho sílu na kola přenáší tatrovácká převodovka typu 10TS 210N se systémem poloautomatického řazení Tatra Norgren. Nový raketomet je také vybaven pokročilým systémem palby, jež zajišťuje mnohem větší přesnost. Ve výsledku se tak jedná o moderní systém, který poskytuje nebývalý bojový výkon.

Zdroj: Tatra Trucks, Wikipedia

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod