Vysokorychlostní cestování je zase o krok blíže. Hyperloop poprvé převezl živé pasažéry

 Technologie 
10. listopadu 2020 15:57 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Futuristická kapsle přepravila první cestující Virgin Hyperloop
Test společnosti Virgin Hyperloop se uskutečnil minulou neděli a poprvé tak přepravil živé pasažéry, i když jen na krátkou testovací vzdálenost.

Přesto tento test představuje zásadní krok vpřed pro průkopnickou technologii rychlocestování. Systém je schopen přepravovat cestující rychlostí 1 000 kilometrů za hodinu.

Vysokorychlostní cestování je budoucnost

Hyperloop je určen k přepravě cestujících v malých kapslích vakuovou trubicí, přičemž zastánci této technologie argumentují, že by mohla způsobit revoluci ve vysokorychlostním cestování.

Virgin říká, že její Hyperloop bude schopen dosáhnout maximální rychlosti 1 080 kilometrů za hodinu, což by znamenalo, že vzdálenost mezi Los Angeles a San Franciscem zvládne za pouhých 45 minut, a co víc, nebude produkovat žádné emise uhlíku.

Ale až do minulé neděle nebyla technologie, kterou poprvé navrhl excentrický americký technický magnát Elon Musk v roce 2012, testována s lidmi na palubě.

Testovací cesta trvala 15 vteřin

Dva zaměstnanci společnosti Virgin podnikli 500 metrů dlouhou testovací cestu ve dvoučlenné kapsli za pouhých 15 sekund. Testování bylo provedeno v nevadské poušti. Cestující Sara Luchian pro BBC řekla, že cítila, že cesta byla "psychicky i fyzicky vzrušující“ a nestěžovala si na žádné nepohodlí.

Jakmile budou kapsle uvedeny do běžného provozu, budou schopny přepravovat až 28 lidí najednou, jak tvrdí firma Virgin, která chce vyvíjet i větší kapsle pro logistickou přepravu zboží.

Firma Hyperloop společnosti Virgin získala více než 400 milionů dolarů, zejména od svého majitele, magnáta Richarda Bransona, a logistické společnosti DP World, kterou vlastní dubajská vláda. Virgin je jednou z řady společností pracujících na vývoji této technologie.

Ale zatímco sám Branson v neděli oslavoval úspěch svého průkopnického Hyperloopu, jiní vyjádřili obavy, zda tato technologie bude dostatečně bezpečná. Jeden výzkumný pracovník švédského Královského technologického institutu tvrdil, že vysoké rychlosti by mohly z Hyperloopu udělat takovou horskou dráhu, která ne každému dělá dobře. Dále čtěte: Světelné plachty jsou budoucí technologií pro cestování vesmírem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod