Na světě je 22 letadlových lodí, které provozuje 13 různých zemí. Kompletní seznam představuje všechna tato krásná plavidla

 Vojenství 
13. ledna 2022 10:39 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
USS Gerald R. Ford je obrovskou moderní letadlovou lodí nejnovější americké třídy US Navy (volný zdroj foto)
Letadlová loď je v současné době známkou námořní síly. Kdo ji nemá, jakoby nebyl. A tak zatímco země, které letadlové lodě provozují už dlouhá desetiletí, staví nové, další země se přidávájí, aby se zařadily na seznam námořních velmocí.

Na světě je v současné době celkem 22 letadlových lodí, které provozuje 13 zemí. Ty se tak díky těmto nádherným obrům řadí k námořním velmocem.

Brazílie

V roce 2018 se britské námořnictvo zbavilo lodi s vrtulníkovou plošinou. Sáhlo po ní brazilské námořnictvo, loď pojmenovalo Atlántico a předělalo ji na víceúčelovou letadlovou loď. Letadla se na ni ale nevejdou, a tak Brazilci místo toho budou na lodi provozovat drony s pevnými křídly, střední výšky a dlouhé výdrže. Atlántico je nicméně jedinou letadlovou lodí se základnou v Jižní Americe.

Čína

Čína v současnosti provozuje dvě letadlové lodě. Ta starší může provozovat až 26 stíhaček a dalších 12 vrtulníků, celkem tedy  38 až 40 letadel. Je to ale především cvičná loď určená k výuce první generace čínských námořních pilotů a čínského námořnictva v operacích letadlových lodí. Druhá letadlová loď byla uvedena do provozu v roce 2019 a unese stejný počet letadel a je schopna bojových operací.

Čína v současné době staví třetí letadlovou loď, která by měla mít podobnou velikost jako dvě starší lodě. Očekává se ale, že ke startu letadel použije elektromagnetický systém, který jí umožní provozovat více druhů letadel a strojů, včetně dronů a letadel s pístovými motory. Předpokládá se, že vstoupí do služby v roce 2024. Čína možná nakonec postaví až šest letadlových lodí, což bude dost na to, aby se zcela vyrovnala americké tichomořské flotile. Čína také staví menší bezpilotní letadlovou loď, která by měla čistě sloužit pro drony.

Francie

Charles de Gaulle je první francouzská letadlová loď s jaderným pohonem. Ačkoli stavba začala během studené války, loď se plně zprovoznila až v roce 2001. De Gaulle uveze až 40 víceúčelových stíhaček Rafale-M, řídicí letoun E-2 Hawkeye a námořní vrtulníky. Francie chtěla mít dvě takové lodě, ale druhou nikdy nepostavila a v příštím desetiletí bude De Gaulle pravděpodobně nahrazen zcela novou lodí, která má být až o 50 procent větší. 

Indie

Indie v současnosti provozuje pouze jednu letadlovou loď, původně postavenou pro sovětské námořnictvo. Druhá letadlová loď Vikrant má být uvedena do provozu v letošním roce.

Itálie

Italské námořnictvo v současnosti provozuje dvě letadlové lodě. První, Giuseppe Garibaldi, je 13 930 tun vážící obr, který může provozovat až 18 stíhaček. Má být ale letos nahrazena novou obojživelnou útočnou lodí Trieste. Ta bude schopna jak přepravovat italské mariňáky, tak nést na své palubě nové stíhačky F-35B Joint Strike Fighter. Druhá letadlová loď Cavour je vlajkovou lodí italského námořnictva. Cavour byl uveden do provozu v roce 2009 a je také vybaven palubou schopnou vypouštět a vytahovat přistávací čluny, vznášedla a obojživelná vozidla. V červenci 2021, po zdlouhavé přestavbě, se stala první italskou válečnou lodí, která byla schopna provozovat stíhačky F-35B. Cavour unese až 12 o strojů a tucet vrtulníků najednou.

Japonsko

Japonsko, kdysi největší a nejschopnější provozovatel letadlových lodí, staví svou první novou letadlovou loď po téměř 80 letech. Japonsko oznámilo, že přemění vrtulníkové lodě Izumo a Kaga na lodě schopné nést stíhačky F-35B Joint-Strike Fighters.

Rusko

Admirál Kuzněcov, největší letadlová loď s konvenčním pohonem na světě, je také jedinou letadlovou lodí Ruska. Kuzněcov je teoreticky schopná loď, která unese až 24 stíhaček a šest vrtulníků. Loď je však stará a trpěla zanedbáváním a také smůlou. Kuzněcov se porouchal na moři, kde se vzňal elektrický požár, který zabil jednoho člena posádky, pak vzplál v suchém doku a nakonec přišel i o dok, když se plovoucí dok PD-50 náhle potopil. Loď se však blíží ke konci víceleté modernizace a je naplánován její návrat do flotily koncem roku 2023. 

Jižní Korea

Jižní Korea je zemí, která chce být rychle námořní velmocí a snaží se postavit letadlové lodě. Loď, předběžně známá jako CVX bude konvenčně poháněná letadlová loď a první ve výbavě korejského námořnictva.

Španělsko

Španělský obr Juan Carlos I je smíšená obojživelná/lehká letadlová loď určená pro expediční operace. Loď, která se vyznačuje schopností vyloďovat vojáky po moři i vzduchem, je vybavena rampou pro stíhačky Harrier. Ty jsou však už velmi staré, takže je otázkou, co bude dál.

Thajsko

Jediná letadlová loď Thajska byla postavena ve Španělsku a je vlajkovou lodí thajského námořnictva. Je ale nejmenší na světě a unese šest stíhaček a šest vrtulníků. Jde však o velmi zanedbanou loď, stejně tak už z provozu byly vyřazeny stíhačky, a to z důvodu nedostatku náhradních dílů. 

Turecko

Stejně jako Španělsko má Turecko jednu smíšenou obojživelnou/lehkou letadlovou loď, TCG Anadolu. Loď je vybavena nejen leteckými zařízeními, ale také schopností vypouštět a vytahovat obojživelné výsadkové lodě. Po problémech se stíhačkami bude loď vybavena nově bezpilotními vzdušnými bojovými drony. Turecko také plánuje postavit letadlovou loď, kdy to ale bude, není jasné.

Anglie

Na konci roku 2000 se Anglie rozhodla vylepšit schopnosti svých letadlových lodí a nahradit čtyři stárnoucí lodě třídy Invincible většími a schopnějšími loděmi. Výsledkem je třída Queen Elizabeth, skládající se z HMS Queen Elizabeth a HMS Prince of Wales. Tyto dvě letadlové lodě jsou největší válečné lodě, které kdy britskému námořnictvu sloužily. Lodě používají konvenční pohonný systém a unesou 20 až 24 stíhaček F-35B s rezervou pro přepravu až 36 v případě potřeby.

USA

Americké námořnictvo provozuje dvě třídy letadlových lodí, konkrétně třídy Nimitz a Ford. Třída Nimitz, sestávající z deseti lodí, a třída Ford, do které patří loď USS Gerald R. Ford, mají zhruba stejnou hmotnost a velikost, ale Ford má technologii nové generace, jako je elektromagnetický startovací systém letadel, pokročilé aretační zařízení, nový dvoupásmový radar a výtahy pro manipulaci s elektromagnetickými zbraněmi. Obě třídy běžně pojmou až 75 letadel včetně 40 až 44 úderných stíhaček F/A-18E/F Super Hornet a úderných stíhaček F-35C. 

Námořnictvo se zavázalo postavit nejméně pět lodí třídy Ford a pravděpodobně jich postaví až 11, které do roku 2050 plně nahradí lodě třídy Nimitz. Kromě letadlových lodí provozuje americké námořnictvo také smíšenou flotilu devíti obojživelných lodí třídy Wasp a America.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?