Vypadá jako rejnok, ale je to budoucí autonomní podvodní plavidlo americké armády

 Vojenství 
02. ledna 2022 20:21 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Stejně jako skutečný rejnok bude i vojenské plavidlo klouzat těsně nad mořským dnem DARPA (volný zdroj foto)
Inspirace rejnokem není náhodná. Autonomní podvodní plavidlo americké armády se oficiálně jmenuje Manta Ray a jeho vývoj nyní postoupil už do finální fáze.

Manta Ray je nová třída podvodních plavidel, které má být plné nových technologií. Manta dokáže stejně jako rejnok klouzat těsně nad dnem oceánu a dokáže fungovat zcela nezávisle na podpůrných plavidlech nebo jakékoliv další námořní infrastruktuře.

Tajemná Manta operuje zcela sama

Tajemná proto, že tato podmořská loď ve tvaru rejnoka bude mít sice celou řadu už nyní známých schopností, ale není zcela jasné, jaké úkoly přesně má plnit. Zda půjde o špionážní nebo útočné mise.

Plavidlo Manta Ray má umět fungovat po delší dobu bez potřeby lidské logistické podpory nebo údržby, takže bude využíváno pro trvalé operace v předsunutých prostředích. Manta by měla mít dlouhou životnost, dlouhý dosah a také velkou nosnost. A jak už bylo řečeno, bude nezávislá na pilotovaných plavidlech a přístavech.

Manta Ray má obsahovat klíčové technologie, včetně získávání energie v podmořských hloubkách,  pohonný systém s nízkým výkonem a vysokou účinností, prostředky podvodní detekce a klasifikace nebezpečí nebo protidetekčních hrozeb a v neposlední řadě také nové přístupy ke zmírnění biologického znečištění, koroze a degradace dalších materiálů při dlouhodobých misích. Z toho vyplývá, že Manta má být nejen zcela samostatná, ale má vydržet pod vodou skutečně velmi dlouho.

Manta rozšíří flotilu amerických podvodních plavidel

DARPA, která plavidlo Manta Ray vyvíjí, ukázala už i ilustrační video, na kterém Manta klouže jen pár centimetrů od dna oceánu. Pak vypustí zařízení podobné senzoru, které na několik okamžiků plavidlo opustí, začne vysílat signál a poté se vrátí zpět do Manta Ray.

Manta je jedním z několika bezpilotních námořních systémů procházejících aktuálním vývojem, které zcela jistě skončí ve flotile amerického námořnictva. Námořní služba proto nedávno oznámila, že zahájila výstavbu kalifornského zařízení, ve kterém bude umístěna většina z těchto systémů, stejně jako samotné řídicí středisko.

Zdroj: Breaking Defense, DARPA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Sezóna grilování je již v plném proudu: Jak na nevšední chutě

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?