Záchrana utopeného mobilu. Pomůže silikagel nebo ovesné vločky

 PC a Mobily 
19. února 2021 09:33 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nepanikařte, mobil se dá ještě zachránit Pixabay
Řada z nás si mobil bere snad všude, koupelnu nevyjímaje. A právě zde stačí malá nepozornost a spolu s vámi se koupe i vás přístroj. Jaká je první pomoc?

Voda se s elektronikou nemá ráda. A nejvíce nehod právě s vodou se stává u mobilních telefonů. Tady však hrozí, že pokud rychle nezasáhnete, přijdete nejenom o všechny kontakty, ale především o přístroj jako takový. Poradíme vám pár zásadních kroků, které mohou zachránit váš přístroj a tím pádem i tisíce korun, které byste museli investovat do koupě nového telefonu. 

Hlavně vypnout

Pokud vám mobil spadnul například do vany nebo umyvadla, ihned jej vytáhněte a vypněte. Tím máte šanci zabránit případnému zkratu, pokud k němu zatím nedošlo. Pokud to jde, vyndejte i baterii a obě karty, tedy jak SIMku tak i paměťovou.

Vysvléct a osušit

Sundejte z mobilu všechny jeho kryty, obaly a pouzdra. Zbytky vody otřete ubrouskem nebo kapesníkem či čímkoliv jiným, co máte zrovna po ruce, například vaším tričkem, které máte na sobě. 

Sladké šťávy omýt

Pokud byl váš telefon vykoupaný ve sladké limonádě, slané vodě nebo pivu, je potřeba jej omýt pod čistou vodou. To však neznamená jej znova ponořit do tekutiny, ale pouze jej opláchnout. V takovém případě je dobré použít čistý líh nebo destilovanou vodu. Samozřejmě přístroj už musí být v té chvíli vypnutý a bez baterie.

Žádný fén

Teď můžete začít s hloubkovým vysoušením. Zapomeňte na fén, topení či slunce, které by mohlo poškodit ještě více především displej. Také není vhodné vodu z přístroje dostat stlačeným vzduchem. To by vodu naopak mohlo dostat ještě hlouběji do přístroje. Nejlepší možností je vložit jej do krabičky, a zasypat jej silikagelem tak, aby byl ze všech stran obklopen. Krabičku pak zavřete a nechejte 24 hodin, ještě lépe však 48 hodin působit. Silikagel si určitě na doma pořiďte, jelikož vám může pomoci s celou řadou domácích úkolů a prací. Kde všude jej uplatníte, jsme psali zde.

Rýže, vločky

Ne každý má však po ruce silikagel. V takovém případě je asi nejlepší variantou sáhnout po tom, co máte po ruce. Pomoci vám může obyčejná rýže či ovesné vločky. Oboje suroviny dokáží skvěle absorbovat vlhkost, nicméně může se stát, že se vám drobné kousky dostanou do konektorů, odkud je budete muset potom lovit. Ale v každém případě je lepší zkusit prostě cokoliv.

Telefon funguje 

Pokud telefon po 48 zapnete a rozjede se vám, můžete si částečně oddechnout. Bohužel, stále byste měli počítat s tím, že se mohou objevit další skryté vady, jelikož může přístroj začít korodovat uvnitř. Pokud se však neobjeví se zařízením do půl roku žádné problémy, teprve poté si můžete říct, že to máte za sebou. Proto je tedy velmi důležité ihned po oživení telefonu provést zálohu dat. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?