Vinylové desky jsou stále oblíbenější. Stačí si vybrat ten správný gramofon

 Technologie 
12. prosince 2020 16:58 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Gramofony vybírejte podle svých nároků i peněženky Depositphotos
Je zajímavé, že vinylovou revoluci vede generace, která sotva byla na světě, když hudební cédéčka vyšla z módy. Ale poslech hudby z vinylových desek je stále oblíbenější i u mladé generace, přičemž ve většině domácností chybí gramofon.

David Sax je autorem knihy The Revenge of Analog, ve které zkoumá novou popularitu této staré technologie. "Rostoucí prodeje vinylových desek je doslova tažen mladými posluchači, kteří hledají skutečnou verzi toho, co dostávají na Spotify,“ říká Sax. "Díky vinylu má každá nahrávka příběh. Víte, kde jste desku koupili, proč a kdy. Navíc si prohlédnete a osaháte pěkné obaly desek. Je to zkrátka jiný druh zážitku."

To je pravda, kterou mohou potvrdit starší ročníky, které ještě potěšení z vlastnictví a poslechu vinylových desek zažily. Pokud to chcete prožívat také, musíte si však nejprve pořídit gramofon.

Ale vzhledem ke stále rostoucí popularitě gramodesek to není žádný problém. Můžete si pořídit celou sestavu, která bude obsahovat i gramofon, nebo si ho pořídíte samostatně a připojíte k zařízení, které již doma máte. A pokud nechcete investovat příliš, můžete si vybrat i něco v bazaru.

Samostatný gramofon

Pořízení samostatného gramofonu je velmi populární. Vyrábějí se i v různých designových podobách, včetně těch v retro stylu, takže váš gramofon bude nejen přehrávat vinylové desky, ale bude také designovým prvkem vašeho domova.

Gramofon s vestavěným předzesilovačem snadno zapojíte přímo do sady reproduktorů. Existují i gramofony s USB připojením, které vám umožní digitalizovat vaši sbírku vinylových desek.

Stačí si tedy jen vybrat podle kvality přehrávání a dalších technických doplňků, popřípadě designu.

Nová sestava

Sehnat celou sestavu, která by obsahovala gramofon, by bylo ještě před několika lety doslova nemožné. Dnes to není žádný problém. Pohybují se samozřejmě ve velkém cenovém rozpětí, takže vybírat můžete ze sestav, které stojí pár tisíc, ale i několik desítek tisíc. Záleží jen na tom, co všechno od takové sestavy očekáváte a kolik chcete investovat.

V takové sestavě obvykle dostanete sadu reproduktorů, gramofon, CD přehrávač, zesilovač a popřípadě rádio.

Gramofon z bazaru

Pokud už máte doma například nějakou sestavu bez gramofonu, pak zkrátka svůj bazarový gramec do této sestavy jen zapojíte. Odborníci ale doporučují vybírat v bazaru jen kvalitní značky, u kterých je záruka, že starší gramofon vydrží jen s minimální údržbou ještě řadu let. 

Pokud jste se poslechu hudby dosud doma nevěnovali vůbec, můžete samozřejmě v bazaru pořídit buď nějakou starší sestavu, popřípadě jednotlivé komponenty, tedy gramofon, zesilovač a reproduktory. Dále čtěte: Jak vybrat vhodný dalekohled, se kterým můžete sledovat hvězdy a vesmír.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod