Aerocon bude dvakrát větší než superjumbo a bude to létající hotel pro tři tisíce pasažérů. Létat bude těsně nad vodou

 Letectví 
16. srpna 2022 12:18 / Mirka Malá
  24
📷
2 fotografie v galerii
Aerocon by mohl sloužit pasažérům i armádě Artstation
Představte si letadlo, které bude dvakrát větší než superjumbo, tedy Boeing 747, a na jeho palubě budou v hotelovém režimu až tři tisícovky pasažérů. Létající hotel má konkurovat tradičním aerolinkám.

Něco tak velkého si lze jen stěží představit, navíc nabité třemi tisícovkami pasažérů s jejich zavazadly. Přesto jde o reálný projekt, který má být v budoucnu konkurencí pro tradiční světové aerolinie.

Zajímavé je, že tento koncept rozvíjí americká armádní agentura DARPA, která je především známá pro vývoj zbraňových systémů všeho druhu, samozřejmě pro americkou armádu. Na druhou stranu něco tak obrovského má podle inženýrů pohánět 20 raketových motorů, připevněných k obrovským křídlům stroje, které mají rozpětí 100 metrů. Takže kdo jiný by měl být specialistou na raketové motory než právě DARPA.

Každopádně 172 metrů dlouhý stroj má být schopen uletět téměř 2 tisíce kilometrů a má být rovněž schopen unést ohromnou zátěž asi 1 500 tun nákladu. Ve vzduchu ale jednou něco tak obrovského nepotkáte. Aerocon, jak byl projekt létajícího hotelu pojmenován, se má vznášet těsně nad mořskou hladinou, z čehož má využívat efektu zvaného pozemní efekt, díky němuž vzniká pod letadlem vzduchová bublina. V podstatě si to lze představit jako obrovské vznášedlo.

Takové hotelové letadlo bude primárně využíváno pro přepravu mezi Amerikou a Evropou, ale díky tomu, jakou obrovskou vzdálenost je schopné těsně nad hladinou světových moří a oceánů uletět, by mohlo klidně létat i kamkoliv do Asie.

Kromě toho, že je tak obrovský stroj schopen poskytnout svým pasažérům služby hotelového typu, byl by zcela jistě využitelný i pro nákladní dopravu, čímž by se dalo eliminovat množství tankerů a obrovských nákladních lodí, které v současnosti ve velkém brázdí světová moře. Taková nákladní přeprava by byla jistě rychlejší a také zřejmě i ekologičtější a do značné míry i bezpečnější.

Zatím jsou nicméně informace jen o plánech na cestovní letadlo pro tři tisíce pasažérů, kteří by pravděpodobně na palubě letadla měli k dispozici malá kupé na přespání a samozřejmě všechny další výhody luxusního cestování, včetně restaurací a barů. V konceptu se zatím pracuje i s verzí, že by do nákladního prostoru letadla mohli pasažéři najet i se svými auty. Letadlo by totiž parkovalo v přístavu podobně jako velké zaoceánské lodě nebo velké trajekty.

Hlavním konstruktérem tohoto nepředstavitelného stroje je Steven Hooker, který se nechal inspirovat experimentálním letadlem z éry Sovětského svazu, jemuž se přezdívá Příšera z Kaspického moře. Byl to vlastně ekranoplán, který měl velmi podobné parametry jako vyvíjený Aerocon. I on startoval z vody a vznášel se pár metrů nad hladinou. Měl ale pouze vojenské účely a nakonec vlastně vzniknul pouze jeden experimentální stroj, který nakonec skončil v muzeu. Po rozpadu Sovětského svazu už na projekt nebyly peníze.

Ty nebyly nakonec ani v Americe, protože projekt Aeroconu je vyvíjen už od devadesátých let minulého století. A teď se zase vracíme k agentuře DARPA, která je do vývoje stroje zainteresovaná. Americká armáda totiž zvažovala, že by si hned několik letadel pořídila, protože by to byla rychlá a levná přeprava vojenského materiálu. Takové letadlo by mohlo sloužit i jako vojenská nemocnice. Takže čím více bude mít armáda vlastní záměry, tím spíše bude Aerocon skutečně postaven. Bylo totiž spočítáno, že stroj by unesl 32 vrtulníků, 20 tanků a 2 tisícovky vojáků se 4 výsadkovými loděmi. A to už je opravdu něco.

Autorský článek, další zdroj: The Sun

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?