Na co si dát pozor při výběru fotoaparátu

 Technologie 
17. srpna 2020 10:43 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na kvalitním vybavení pro fotografování velmi záleží Pixabay
I když velká část lidí používá k focení mobilní telefony, je přesto také mnoho těch, kdo nedají dopustit na klasický fotoaparát. Jak ale vybrat správně, abyste byli se svým zařízením spokojeni? Máme několik doporučení.

Zatímco dříve zahrnovala škála produktů, které byly k dispozici, i takzvané kompaktní fotoaparáty, dnes tyto modely prakticky vytlačila konkurence kvalitních fotomobilů. Klasický fotoaparát se tak uplatní v jiných kategoriích.

Zrcadlovka, bezzrcadlovka a ultrazoom

Jak už nadpis napovídá, dnešní rozložení sil je zřetelné. Cenově nejdostupnější jsou různé ultrazoomy, které, jak napovídá název, umí v hodně širokém rozsahu měnit ohnisko. Za rozumnou cenu tak zájemce dostane přistroj, kterým může za slušného světla pořídit zajímavé snímky focené z velké vzdálenosti. Určitě se hodí pro použití do přírody, na focení různých detailů architektury a na další činnosti.

Zrcadlovky patří už léta k profesionálním přístrojům. I v tomto segmentu jsou ale aparáty nejrůznějšího určení, včetně těch zcela amatérských. Velkou výhodou zrcadlovek je optický hledáček, takže vaše oko není zatěžováno koukáním do displeje a vidíte přímo to, co bude i na fotografii. Na zrcadlovku si také můžete pořídit velkou škálu různých objektivů, které umožní pořídit velmi pěkné záběry.

Bezzrcadlovky jsou vlastně zrcadlovky zbavené zrcátka. Hledáček je elektronický, ale díky tomu je také tělo podstatně menší, můžete využít bonus tiché elektronické závěrky a celkově se dá říct, že jde o trend, kam se ubírá významný segment profesionální techniky zaměřené zejména na natáčení videa a focení akcí.

Důležité parametry

Klíčovým parametrem u všech fotoaparátů je velikost snímače. Lepší fotoaparáty mají velikost 4/3, DX či APS-C a ty nejlepší jsou tzv. full frame, tedy FF, kde je velikost snímače o rozměrech políčka kinofilmu. Existují pochopitelně i přístroje s většími snímači, ale ty jsou mimo dosah člověka, který se fotografií neživí.

Velikost snímače je důležitá kvůli schopnosti zachytit světlo, a také kvůli velikosti a množství digitálního šumu neboli zrna. Čím jsou jednotlivé body menší, tím více šumí. Proto i mezi dvěma fotoaparáty se stejnou velikostí snímače bude rozdíl v míře šumu, jestliže jeden má vyšší rozlišení než druhý. Paradoxně tak může být pro některé činnosti menší rozlišení výhodou. Tento jev platí u všech dostupných velikostí snímačů. Citlivost daného fotoaparátu na světlo vyjadřuje rozsah tzv. ISO. Začíná se zhruba na hodnotě 100, ale horní hodnota je různá a vyjadřuje schopnosti vybíraného fotoaparátu. Nezapomeňte se ale podívat na zkušební snímky při těchto vysokých hodnotách. Pro určité přístroje platí, že sice určitý rozsah ISO nabízejí, ale od jisté citlivosti jsou fotografie prakticky nepoužitelné.

Jiným důležitým parametrem je světelnost objektivu. Čím menší číslo světelnosti, tím lepší objektiv, větší dopad světla na snímač, a tím zajímavější hrátky s hloubkou ostrosti. Ale také tím vyšší cena. Výhodou zrcadlovek a bezzrcadlovek je možnost objektivy měnit, takže můžete začít třeba s nějakým levným setovým objektivem a jak se budete s přístrojem seznamovat, pořídíte si objektiv podle vašich představ.

Natáčení videa

Pro natáčení videa platí poněkud jiné parametry než pro klasickou fotografii. Určitě nepotřebujete žádné extrémně vysoké rozlišení. Oceníte jistě stabilizovaný čip. Zajímavou hodnotou bude počet snímků pro dané rozlišení. Bohužel přístrojů schopných natáčet 4K video při 60 FPS není zase tolik, takže se budete muset spokojit s 30 FPS. Zajímat se můžete též o bitovou hloubku barev. V některých případech se nic neuvádí, jindy budete mít k dispozici 8 bitů, někdy 10 a případně i 12. Jestliže to s videem myslíte vážně, měli byste si pořídit přístroj, který umožňuje zaznamenávat přes HDMI na externí zařízení. Nutností budou i různé stabilizátory nebo stativy. Video s větší bitovou hloubkou se lépe upravuje a poskytuje vám větší možnosti. Zajímat vás může i to, jak jej potom publikovat na internetu, což si můžete přečíst v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod