Historii Peugeotu psalo šest aut, jedno z nich má oči Sopfie Lorenové

 Auto-Moto 
06. dubna 2020 15:21 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Značka Peugeot slaví  Peugeot
Značka Peugeot slaví letos 210. výročí své existence. Její historii tvořily stovky modelů a některé z nich v ní hrály klíčovou roli. Například nejprodávanější Peugeot všech dob, nesmrtelná „dvěstěšestka“. Zrodila se v roce 1998 a pro některé trhy se vyráběla ještě donedávna. Celkový počet kusů přesáhl neuvěřitelných 10 milionů.

Nebo Peugeot 205, přezdívaný „Šťastné číslo“, který vytáhl značku Peugeot v 80. letech z krize. Prodalo se ho přes 5 milionů kusů. Ovšem jsou i modely, jež nemají na kontě mnohaciferné prodeje, a přesto zanechaly nesmazatelnou stopu v dějinách francouzské automobilky, jako Peugeot VLV, první elektrický vůz značky. Vznikl jako nouzové řešení ve válečných letech, kdy veškerý benzín šel na vojenské účely. Malá elektrická dodávka VLV zásobovala válkou strádající Francouze. Prodal se v počtu pouhých 377 kusů.

Každý model má svoji historii a svoje místo v modelové řadě Peugeot, nicméně jen šest z nich se může pochlubit titulem Auto roku. I když použít slovo „jen“ se zrovna nehodí, protože Peugeot je s šesti tituly Auto roku mezi třemi nejúspěšnějšími automobilkami na světě. Šestý titul mu přibyl do sbírky teprve před měsícem. Získal ho nový Peugeot 208 a stal se tak prvním kompaktním městským vozem značky, který si na prestižní ocenění sáhnul. 

Přestože Peugeot je na malé vozy specialista a dá se říci, že ho malé vozy živí, slávu si získal hlavně většími modely. Ten úplně první, luxusní sedan Peugeot 504, vyhrál cenu „Auto roku“ před více než půlstoletím, v roce 1969. Získal si pozornost designem, na němž Peugeot spolupracoval s legendárním italským designérem Pininfarinou. Ten navrhl mimo jiné i čelní masku vozu.  Svůj návrh ale stáhl, když spatřil ten, který vytvořilo studio Peugeot. Prohlásil pak o modelu 504, že má oči Sophie Lorenové. Peugeot 504 svým svůdným pohledem italské divy zlákal skoro čtyři miliony klientů, což byl na tu dobu famózní výsledek. Další nositel titulu Auto roku ho však překonal o více než milion. Stal se jím Peugeot 405.

Peugeot 405 si porotce Auto roku 1988 doslova ochočil. 54 z 57 mu dali nejvyšší známku! Jeho trumfy se staly nejmodernější technologie, jako například brzdy ABS a dieselový motor o výkonu 160 koní s čtyřmi ventily na válec. 

Dieselové motory pak byly po dlouhé roky vizitkou značky Peugeot. V motoristických kruzích platilo rčení „Když diesel, tak Peugeot“. A právě naftový motor se stal želízkem v ohni modelu Peugeot 307, který značce přinesl třetí titul Auto roku, a to v roce 2002. Peugeot 307 byl vybaven nejčistším dieselovým motorem své doby, 2.0 HDi 110 koní s filtrem pevných částic. Tento model zahájil strategii dát zákazníkovi na výběr mezi různými karosářskými variantami. Peugeot 307 jich nabídl hned pět včetně atraktivní verze kupé-kabriolet.

Na další titul si značka počkala 12 let, než porota Auto roku udělila titul Peugeotu 308. Atraktivní hatchback se pochlubil novou modulární platformou EMP2. Ta je referencí v automobilovém průmyslu. Vozu přináší řadu výhod jako snížení hmotnosti i spotřeby, lepší odhlučnění, příkladné jízdní vlastnosti aj. Tutu platformu pak převzaly i další modely značky a i jim velice prospěla, například Peugeotu 3008, Autu roku 2017. První SUV v historii ankety dokázalo ideálně zkombinovat design, komfort i dynamiku jízdy a přispělo k tomu,  že Peugeot, přestože nenabízí pohon 4x4, uvedl na trh ještě další dvě SUV a v rámci této kategorie v podstatě ovládl evropský trh. 

Zda se stejný heroický výkon podaří i novopečenému Auto roku 2020, Peugeotu 208, zatím není jasné, ale už teď je vidět, že má mimořádně dobře našlápnuto. Před několika dny si totiž rozšířil svoji sbírku ocenění o další trofej, a to nejvyšší mezinárodní ocenění za design Red Dot Award 2020.

Témata: auto, moto
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod