Vypadá jako ponorka, ale ve skutečnosti jde o podvodní bojový dron, který umí zaútočit z velké hloubky

 Vojenství 
02. listopadu 2022 08:23 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Australský podvodní dron bude chytrý a bude operovat ve velkých hloubkách Anduril / volný zdroj
Bojový podvodní dron, který se aktuálně vyvíjí v Austrálii, vypadá na první pohled jako ponorka. Ve skutečnosti je také poměrně velký, má zhruba velikost autobusu a jde o velmi sofistikovanou podvodní zbraň.

Australský podvodní dron díky své velikosti spadá do kategorie tzv. XL-AUV a kromě řady dalších věcí je na něm zajímavé i to, že nebude vodotěsný. Naopak jím bude protékat voda. Drony totiž budou mít rám z hliníku pokrytý lehkým pláštěm, který má v sobě mezery, a budou tak na cíl řítit zcela zaplavené.

Drony budou mít na zádi bateriový pohonný systém, společný navigační a řídicí systém v příďovém kuželu a zbylý prostor bude určen pro výbušniny a další vojenský náklad. To sice Australané nechtěli zatím nijak upřesnit, ale pravděpodobně se bude jednat o miny, protiminy a také špionážní techniku.
Zajímavá je ale především samotná konstrukce dronu, kterého si lze na první pohled splést s malou ponorkou. Drony budou mít tzv. mokrý trup, který umožní vodě volně proudit skrz dron. A to především z toho důvodu, že takový dron lze postavit rychle a hlavně levně, protože není potřeba, aby byl vodotěsný.

Nutno poznamenat, že tyto drony mohou operovat v hloubce až 6 tisíc metrů pod mořskou hladinou, což je opravdu hodně. Proto také baterie dronu budou odolné vůči tlaku a všechny navigační a řídicí subsystémy budou umístěny do tlakových nádob o velikosti propanových plynových nádrží. Ty budou umístěny v různých částech dronu, takže zbude opravdu dost místa pro tzv. užitečné zatížení, ať už to budou výbušniny, miny nebo špionážní přístroje.

Kromě toho, že dron je schopen operovat v zajímavé hloubce, bude také schopen provádět poměrně dlouhé operace. Firma Anduril, která dron staví, plánuje využít technologii od amerického výrobce AUV Dive Technologies, takže plavidlo bude schopno operovat nepřetržitě až deset dní v kuse.
Australský dron bude také vybaven systémy s umělou inteligencí. A to je poměrně klíčová záležitost, protože tato plavidla budou velmi pravděpodobně používána pro operace, během kterých se nepůjde spolehnout na nějakou velkou konektivitu. Jinými slovy, to je důvod, proč drony budou muset být opravdu „chytré“.

Drony tak podle výrobce budou disponovat sofistikovaným zpracováním senzorů, aby mohly provádět operace typu analýzy signatury pohonného systému, odrazy sonaru a tak dále, takže budou mimo jiné schopny jasně identifikovat zájmové plavidlo.

Další detaily o tomto zajímavém australském dronu ale nejsou známy, protože dron je vyvíjen samozřejmě v utajovaném režimu. V každém případě půjde o technologicky zajímavý stroj, ze kterého může být skvělý podvodní špion nebo poměrně levná podvodní smrtící zbraň.
Autonomní podvodní vozidla neboli AUV jsou, podobně jako vzdušné drony, v poslední době předmětem velkého zájmu jednotlivých armád po celém světě. AUV tvoří součást větší skupiny podmořských systémů známých jako bezpilotní podvodní vozidla, což je klasifikace, která zahrnuje neautonomní dálkově ovládaná podvodní vozidla neboli ROV, ta jsou ovládána a poháněna z povrchu operátorem.

Například americké námořnictvo má už jasně definováno, jak a na co chce AUV používat. Jde především o špionáž, sledování a průzkum, protiopatření proti minám, protiponorkový boj, kontrola a identifikace, komunikační a navigační síťové uzly a samozřejmě také o doručení užitečného zatížení, tedy výbušniny a časově kritické údery. Američané si například už v roce 2019 objednali pět AUV Orca, což jsou bezpilotní ponorky s bojovými schopnostmi.

Autorský článek, další zdroj: The Australian

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008