Česko si chce objednat 24 nejmodernějších stíhaček současnosti. Rozhodnutí je za dveřmi

 Letectví 
27. června 2022 07:28 / Mirka Malá
  198
📷
2 fotografie v galerii
F-35A je krásná a nejmodernější stíhačka páté generace Depositphotos
Ještě to není jisté, ale americké zdroje tvrdí, že rozhodnutí padne každou chvíli. Pokud ano, bude mít Česká republika za pár let slušnou letku 24 nejmodernějších stíhaček F-35A.

V současné době české armádní letectvo léta na čtrnácti pronajatých švédských strojích Gripen. Jejich pronájem vyprší v roce 2027. Je to sice ještě relativně daleko, ale blízko na to, aby už nyní padlo rozhodnutí, co dál. Možností má Česká republika několik. Jsou tu modernější Gripeny, k dispozici jsou také evropské stroje Eurofighter Typhoon, v jejich případě se ale nedá moc mluvit o tom, že by šlo o stíhačky s techologií stealth.

A třetí možnost vypadá, že bude ta nejvíce pravděpodobná. Americké nejmodernější stíhačky současnosti F-35A. A Česko by jich chtělo rovnou 24 kusů.

České armádní letectvo už zpracovalo studii, kterou podstoupilo ministerstvu obrany a stíhačky F-35A jsou v této studii jasnou volbou. Samotnou informaci potvrdil výrobce těchto nejmodernějších stíhaček, firma Lockheed Martin před několika dny na berlínském ILA Airshow: "Probíhají diskuse se dvěma zeměmi, které mají zájem o nákup F-35," řekl novinářům během briefingu na letecké show JR McDonald, viceprezident pro strategii a rozvoj F-35. Tou druhou zem je pravděpodobně Řecko. "Pokud vím, Česká republika je blíž k rozhodnutí."

F-35A Lightning II je nejmodernější stíhačka současnosti, jejímž výrobcem je americká firma Lockheed Martin. Samozřejmě disponuje tou nejmodernější technologií stealth, je velmi rychlá a agilní. Největší cenností na tomto stroji je jeho senzorový systém, který dokáže pilotovi udělat přehled o situaci kolem celého letadla. Data, které senzory a další technologie stíhačky neustále sbírají, se promítají pilotovi přímo na hledí helmy. To dělá z F-35A velmi bezpečnou stíhačku, která je včas schopná reagovat jak na hrozby ze vzduchu, tak ze země.

F-35A je multifunkční bojový stroj, který unese takovou výzbroj, kterou zrovna potřebuje pro boj, do kterého je nasazen. Je to téměř 16 metrů dlouhá stíhačka, s rozpětím křídel 10,7 metru. Pětatřicítka létá rychlostí 1,6 Mach a bez natankování uletí 2 170 kilometrů. Samozřejmě je ale vybavena na to, aby kdykoliv dotankovala ve vzduchu. Létat může až ve výšce 15 tisíc kilometrů.

Jaká je cenovka pro F-35A, v tom se dostupné informace rozcházejí, navíc zjevně záleží na tom, co si která země je schopna vyjednat. Některá dostupná data nicméně uvádějí, že o něco méně moderní Gripeny mají vyšší pořizovací cenu než pětatřicítky, ale zase poměrně nižší letové náklady. Zdá se také pravděpodobné, že stroje F-35 bude mít ve svém portfoliu stále více evropských zemí, což by vzhledem k tomu, že stíhačka dokáže sdílet data s dalšími stroji, dávalo smysl i pro české letectvo a jeho případné zapojení do akcí NATO.

Autorský článek, Aerotime, AF

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47