StormBreaker: Skutečně bomba do každého počasí a téměř i do každé stíhačky

 Vojenství 
19. ledna 2022 07:58 / Mirka Malá
  21
📷
2 fotografie v galerii
Nová střela poskytne americkému letectvu nové operační možnosti Raytheon Missiles & Defense (volný zdroj foto)
Na klouzavou bombu StormBreaker se už těší celé americké letectvo. Střela, která je nyní integrována do stíhaček F-35B, F/A-18E/F a F-15E, má pokročilý vyhledávač ve třech režimech a je první síťovou zbraní v inventáři letectva.

Na konci minulého roku už letectvo provedlo testování bomby a nyní začíná její integrace. Přesně naváděná klouzavá bomba je už nasazena na stíhačky F-15E Strike Eagle a následovat mají stroje F/A-18E/F Super Hornet.

Co je StormBreaker

Bomba StormBreaker (dříve Small Diameter Bomb Increment II) je ze vzduchu vypouštěná přesná úderná zbraň. Naváděná zbraň navržená tak, aby řešila kritické potřeby vojska, dokáže detekovat, sledovat a ničit stacionární nebo pohybující se cíle s vysokou přesností a na velkou vzdálenost ve dne i v noci a za každého počasí. Kromě toho, že bude integrována do stíhaček, mohou ji nést také  bombardéry a dálkově řízená letadla, tedy drony.

Střelatři hlavní rysy. Je to třírežimové hlavové složení, má dvojitý tvar vlny a smrtící hlavici. Bomba měří téměř 1,8 metru na délku, má 15 centimetrů v průměru, téměř dvoumetrové rozpětí křídel a váží téměř 100 kilo.

Funguje ve čtyřech režimech útoku – normální, koordinovaný, okamžitý a laserový. Při provozu v  normálním režimu útoku zbraň zaútočí na stacionární a pohyblivé cíle za každého počasí, zatímco na pevné cíle lze zaútočit v režimu souřadnicového útoku. Režim okamžitého útoku umožňuje zásah blízkých a příležitostných cílů a vytváří předvídatelnou dráhu letu. Útočný režim s laserem je určen pro přesný zásahu na pevný cíl.

StormBreaker je také vybaven řídicím akčním systémem, tepelnou baterií, výsuvným alternátorem vzduchové turbíny a ovladačem rozmístění křídel. Palubní počítač slouží k propojení a ovládání senzorů a navigačních systémů.

Bojová hlavice

Bojová hlavice StormBreakeru s více efekty nabízí smrtící účinek s minimálním vedlejším poškozením proti různým cílům včetně obrněných vozidel. Bomba má také chytrou pojistku. Naváděná zbraň může zasáhnout více mobilních cílů ze vzdálenosti více než 72,42 km. Má také schopnosti blízkého a okamžitého zásahu cíle. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008