Nová technologie výroby nerozbitného skla je inspirována lasturami. V budoucnu má být použita pro obrazovky mobilních telefonů

 Technologie 
18. října 2021 20:45 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Lastury měkkýšů poskytly návod k výrobě nerozbitného skla Pixabay
Vědci z McGill University vyvinuli silnější a odolnější sklo inspirované vnitřní vrstvou lastur měkkýšů. Místo toho, aby se nový materiál při nárazu roztříštil, má odolnost podobnou plastu a mohl by být v budoucnu použit mimo jiné i pro odolnější obrazovky mobilních telefonů.

Dosud se k zesílení skla používaly technologické postupy jako temperování a laminování. Nový materiál je ale třikrát pevnější než běžné sklo a také více než pětkrát odolnější proti zlomení, jak uvedl v tiskové zprávě Allen Ehrlicher, docent na katedře bioinženýrství na McGill University. 

Technologie inspirovaná přírodou

Vědci čerpali inspiraci z přírody a vytvořili nový skleněný a akrylový kompozitní materiál, který napodobuje perleť. Studium struktury biologických materiálů a porozumění tomu, jak fungují, nabízí inspiraci a někdy i plány pro nové materiály. "Úžasné, jakou má perleť tuhost tuhého materiálu a trvanlivost měkkého materiálu, což ve výsledku dává to nejlepší z obou světů," vysvětluje Ehrlicher. "Je vyroben z tuhých kousků křídovité hmoty, které jsou vrstvené měkkými bílkovinami, které jsou vysoce elastické."

Tato struktura produkuje výjimečnou pevnost, díky čemuž je 3000krát odolnější než materiály, z nichž je vyrobena. Vědci vzali architekturu perleti a replikovali ji vrstvami skleněných vloček a akrylu, čímž se získal výjimečně pevný, ale neprůhledný materiál, který lze snadno a levně vyrobit. Poté šli o krok dále, aby byl kompozit opticky transparentní. "Vyladěním indexu lomu akrylu jsme dosáhli bezproblémového splynutí se sklem tak, aby vznikl skutečně transparentní kompozit," říká hlavní autor Ali Amini. Jako další kroky plánují jeho zlepšení začleněním chytré technologie, která sklu umožní změnit jeho vlastnosti, jako je barva, mechanika a vodivost.

Ztracený vynález pružného skla

Pružné sklo je údajně ztraceným vynálezem z doby vlády římského císaře Tiberia Caesara. Podle populárních historických zpráv římských autorů Gaia Plinia Secunduse a Petronia vynálezce přinesl před císaře misku na pití vyrobenou z tohoto materiálu. Když byla miska podrobena testu, při kterém se měla rozbít, pouze se trochu proměnila, místo aby se roztříštila.

Poté, co vynálezce přísahal, že je jediným člověkem, který uměl vyrábět tento materiál, nechal Tiberius muže popravit v obavě, že sklo znehodnotí zlato a stříbro, protože by mohlo být cennější. "Když přemýšlím o příběhu Tiberia, jsem rád, že naše materiální inovace vede spíše k publikaci než k popravě," řekl s úsměvem Ehrlicher. Dále čtěte: Po letech zpoždění je to konečně tady. Teleskop, který změní astronomii, trvalo sestavit dlouhých 26 let.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve